Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να θεωρείται πλέον δημοκρατία

Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουγγαρία δεν πρέπει να θεωρείται πλέον δημοκρατία

Πηγή Φωτογραφίας: dgap/newsrnd

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι υποβαθμίσεις στην Ουγγαρία είναι δραματικές σε όλους σχεδόν τους τομείς: σε συνταγματικά και εκλογικά ζητήματα, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα

Η Ουγγαρία του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν βρίσκεται πλέον ένα μόλις βήμα από την έκδοση αυστηρών συστάσεων εναντίον της, σύμφωνα με όσα αναμένεται να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά, κυρίως, σύμφωνα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα από τη δραστηριότητα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο δεν θεωρεί ότι η Ουγγαρία αποτελεί μια πραγματική δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συστήσει την Κυριακή την αναστολή μέρους της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας που σχεδιάζεται βάσει του κοινού προϋπολογισμού της Ένωσης για την περίοδο 2021 – 2027.

Αναφορικά με τους ευρωβουλευτές, για τους οποίου έγινε ήδη λόγος, αυτοί πρόκειται να εγκρίνουν αύριο, Πέμπτη, μια έκθεση για τις επιθέσεις στη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν σε έκθεση μια μόνιμη επίθεση στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουγγαρία υπό τον ακροδεξιό Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ενεργοποιήσει το άρθρο 7 των Συνθηκών, προκειμένου να ζητήσει την αναστολή των δικαιωμάτων αυτής της χώρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ένα όργανο που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κρατών μελών.

Η έκθεση σημειώνει την επιδείνωση της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, λόγω των «σκόπιμων και συστηματικών προσπαθειών» της ουγγρικής κυβέρνησης, που ενισχύονται από την αδράνεια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Χθές, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε, από την πλευρά της, στους ευρωβουλευτές ότι θα εφαρμόσει την αρχή των όρων για την πληρωμή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν εάν εντοπιστούν επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου ή διαφθοράς σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι υποβαθμίσεις στην Ουγγαρία είναι δραματικές σε όλους σχεδόν τους τομείς: σε συνταγματικά και εκλογικά ζητήματα, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Πρόκειται για ένα κείμενο σαράντα σελίδων βασισμένων κατά μείζονα λόγο σε επίσημες εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται να ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει στο στάδιο των συστάσεων προς την Ουγγαρία και, πιο συγκεκριμένα, προς την Κυβέρνηση του Β. Όρμπαν.

Με βάση την έκθεση, η Ουγγαρία είναι πλέον ένα κράτος, στο οποίο προβλέπονται φαινομενικά ελεύθερες εκλογές, αλλά οι οποίες, στην πράξη, δεν είναι δίκαιες για τους πολίτες, διότι δεν υπάρχουν πλέον μέσα για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών κατά την ψηφοφορία. Προπαγάνδα σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πληροφορία που να φθάνει στους πολίτες, που να φθάνει στους πολίτες πέρα από αυτή της Κυβέρνησης.

Ακόμη, οι δημοσιογράφοι, που επιθυμούν να κάνουν την εργασία τους με ανεξάρτητο τρόπο, δεν βρίσκουν τυπογράφους που να δέχονται να εκτυπώσουν τα έντυπά τους ή, όταν πρόκειται για ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι ραδιοφωνικές κεραίες παρεμποδίζονται από κρατικούς μηχανισμούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments