Διεθνή

Ερντογάν: Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Ερντογάν: Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

Πηγή Φωτογραφίας: ft

Ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει του ορατού κινδύνου να βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις συγκαλεί συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο την Παρασκευή

Φωτιές άναψε στην τουρκική κυβέρνηση η πρόθεση της Δύσης να εξετάσει πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της συμμετοχής της στο ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, με συνέπεια ο Τούρκος πρόεδρος να συγκαλεί συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους βάζοντας στο επίκεντρο την οικονομία την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Τη συνάντηση θα απασχολήσουν επίσης  οι συμφωνίες με τη Ρωσία, η πρόσφατη έντονη αστάθεια στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η γενική οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

Δύο ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, η Denizbank και η Isbank, ανέστειλαν τη χρήση του Mir αυτή την εβδομάδα, αφού η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις της στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης του επικεφαλής της, που διαχειρίζεται το σύστημα πληρωμών.

Η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αντιτίθεται στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία και έχει στενούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα, όσο και με το Κίεβο, γείτονές της στη Μαύρη Θάλασσα. Καταδίκασε επίσης τη ρωσική εισβολή και έστειλε οπλισμένα drones στην Ουκρανία ως μέρος της διπλωματικής της ισορροπίας.

Ωστόσο, οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τους αυξημένους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, λένε διπλωμάτες, ιδιαίτερα μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας στο Ουζμπεκιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα παρακολουθούν τις εξελίξεις συμμόρφωσης των τουρκικών τραπεζών, μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και φυσικά τράπεζες που χρησιμοποιούν το Mir”, δήλωσε ο Hakan Akbas, διευθύνων σύμβουλος της Strategic Advisory Services, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Θα μπορούσαμε να δούμε δευτερεύουσες κυρώσεις από την ΕΕ αυτή τη φορά σε Τούρκους ιδιώτες και εταιρείες… και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποστασιοποιούνται από την Άγκυρα πριν από τις επερχόμενες υπαρξιακές εκλογές», όπως φάνηκε στις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι τραπεζικές κάρτες Mir συνέχισαν να λειτουργούν στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες τις ανέστειλαν.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην επέκταση του αριθμού των χωρών που δέχονται τις κάρτες Mir της.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν άτομα και οντότητες που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Μόσχα να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις. Τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έστειλε επιστολή σε μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εάν διατηρούν εμπορικούς δεσμούς με Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αναμένει ότι περισσότερες τράπεζες θα αποκόψουν τη Mir λόγω του κινδύνου κυρώσεων και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αναστολής από την Isbank και την Denizbank ήταν πολύ λογικές.

Ξεχωριστά, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει απότομα από την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα ισχυρό ράλι από τον Ιούλιο, ωθώντας το γραφείο συμψηφισμού της χώρας να τροποποιήσει τις παραμέτρους κινδύνου για να μειώσει την πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments