Πολιτική

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Ερντογάν για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg/eurokinissi

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς να αποδομήσει τη ρητορική που αρθρώνει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο κ. Ερντογάν

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ καθώς είχε προηγηθεί ένα κρεσέντο “παραληρηματικών” δηλώσεων από τον Τούρκο προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ευθύνεται για θανάτους μεταναστών ανάμεσά τους και μικρών παιδιών. Η απάντηση του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι αυστηρή προς την Τουρκία και μάλιστα όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα υπάρξουν στοιχεία και αριθμοί.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει παρουσιάζοντας στοιχεία και αριθμούς να αποδομήσει τη ρητορική που αρθρώνει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο κ. Ερντογάν, καθιστώντας υπεύθυνη την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο προσφυγικό και αφετέρου θα εστιάσει στην αφοσίωση της Ελλάδας στη δυτική συμμαχία κάνοντας αντιπαραβολή με τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου εκ μέρους της Τουρκίας στη σύγκρουση της Δύσης με Ρωσία και Κίνα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναζητήσει άλλο δρόμο, αυτόν του προσφυγικού για να προωθήσει τις βλέψεις του σε Αιγαίο (όπου η Τουρκία έχει ανοίξει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών) και σε Έβρο (όπου η Τουρκία μιλάει για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη).

Η στάση του απέναντι στο ΝΑΤΟ 

Από τη μια μεριά η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με επιθετικές κινήσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ κάνοντας όχι απλώς ανοίγματα στη Ρωσία, αλλά δηλώνοντας απροκάλυπτα χωρίς ενδοιασμούς διατεθειμένη ακόμα και να αλλάξει γεωπολιτικό στρατόπεδο μέσω της ένταξής της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Ενώ, από την άλλη μεριά η Ελλάδα δείχνει όχι απλά πίστη και αφοσίωση στη δυτική συμμαχία αλλά δεν διστάσει στη χρήση μιας ρητορικής που παραπέμπει σε εμπόλεμη κατάσταση της ίδιας της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Στόχος ο Δυτικός κόσμος;

Η προκλητική ρητορική από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είχε ως μόνο αποδέκτη την Ελλάδα, αλλά, συνολικότερα, τον δυτικό κόσμο, με τον οποίο βρίσκεται σε μια τροχιά ρήξης, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η DW. Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε αμερικανικό μέσο ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας είναι έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μετέβη στις ΗΠΑ από την διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (ΟΣΣ), αφού δήλωσε την πρόθεσή του για ένταξη σε αυτόν. Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη επιτέθηκε στην Δύση και στην Ελλάδα – όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και στις ΗΠΑ, ζητώντας να μην στηρίζουν το ΥΡG, όπως επίσης και στην ΕΕ, τονίζοντας ότι 52 χρόνια έχει την Τουρκία στον προθάλαμο. Δεν ειρωνεύτηκε απλά την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, αλλά εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι «επιχειρούν πράγματα πάνω από το μπόι τους και γελοιοποιούνται», ενώ τόνισε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αναλυτές και στην Τουρκία πλέον συζητάνε σχετικά με το αν η Τουρκία βαίνει προς μία αλλαγή άξονα, κλείνοντας το μάτι στην Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments