Διεθνή

Ουκρανία: Συνεχίζεται το δημοψήφισμα – φαρσοκωμωδία

Ουκρανία: Συνεχίζεται το δημοψήφισμα – φαρσοκωμωδία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Τα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία ξεκίνησαν χθες, σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα και τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις

Τα δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία ξεκίνησαν χθες, σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα και τις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις, παρά τις αντιδράσεις των Δυτικών που τα θεωρούν ως συγκαλυμμένη προσάρτηση.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα αυτών των δημοψηφισμάτων που διοργανώθηκαν και θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη στις περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο στις περιοχές Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που αντιπροσωπεύουν το 15% της ουκρανικής επικράτειας.

Ουκρανοί ανέφεραν ότι ένοπλοι Ρώσοι στρατιώτες πηγαίνουν πόρτα – πόρτα στα κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας, προκειμένου να συγκεντρώσουν ψήφους για αυτά που ο Πούτιν αποκάλεσε «δημοψηφίσματα» για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Πρέπει να απαντήσεις προφορικά και ο στρατιώτης γράφει την απάντηση σε ένα κομμάτι χαρτί και την κρατά», γνωστοποίησε στο BBC μια γυναίκα στο Ενερχοντάρ.

Στη Χερσώνα, Ρώσοι φρουροί στάθηκαν με μια κάλπη στο κέντρο της πόλης για να συγκεντρώσουν τις ψήφους του κόσμου. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ψηφοφορία από πόρτα σε πόρτα γίνονται για «λόγους ασφαλείας». Μια γυναίκα στη Μελιτόπολη δήλωσε στο BBC ότι δύο ντόπιοι «συνεργάτες» έφτασαν μαζί με δύο Ρώσους στρατιώτες στο διαμέρισμα των γονιών της για να τους δώσουν ένα ψηφοδέλτιο να τουπογράψουν.

«Ο πατέρας μου είπε «όχι» [στην ένταξη στη Ρωσία]», είπε η γυναίκα. “Η μαμά μου στάθηκε και ρώτησε τι θα γινόταν αν έλεγαν όχι. Είπαν, “Τίποτα”.” “Η μητέρα μου ανησυχεί τώρα ότι οι Ρώσοι θα τους διώξου, μετά το τέλος των ψηφοφοριών».

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα πενθήμερα «δημοψηφίσματα» θα επιτρέψουν στη Ρωσία να ισχυριστεί – παράνομα – ότι τέσσερις κατεχόμενες ή μερικώς κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας έχουν ενταχθεί στη Ρωσία. Μια ψεύτικη ψήφος προσάρτησης λοιπόν, επτά μήνες μετά την εισβολή στη Ρωσία.

Η «προσάρτηση» δεν θα αναγνωριστεί διεθνώς, αλλά θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να ισχυριστεί ότι το έδαφός της δέχεται επίθεση από δυτικά όπλα που δόθηκαν στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments