Διεθνή

Handelsblatt: Οι τιμές αυξάνουν παρά τις προσπάθειες Ερντογάν

Handelsblatt: Οι τιμές αυξάνουν παρά τις προσπάθειες Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: ft

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε για άλλη μια φορά μείωση του βασικού επιτοκίου με στόχο έως το τέλος του έτους να φτάσει σε μονοψήφιο νούμερο

Η Τουρκία περνά, εδώ και χρόνια, οικονομικά δύσκολες ημέρες. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει μείωση του βασικού επιτοκίου. Το Χρηματιστήριο έχει να επιδείξει αξιόλογες αποδόσεις. Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει.

Οι τιμές στην Τουρκία αυξάνονται κατακόρυφα εδώ και χρόνια.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε για άλλη μια φορά μείωση του βασικού επιτοκίου. Το βασικό επιτόκιο πρέπει να φτάσει σε μονοψήφια τιμή μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 12,0%. Η λίρα βρίσκεται υπό πίεση εδώ και αρκετό καιρό, δεδομένης της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Ενέδωσε μετά την απόφαση και ήταν πιο αδύναμη από ποτέ έναντι του δολαρίου.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν τουλάχιστον 80% τον Αύγουστο. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το οικονομικό δόγμα, θα ήταν κατάλληλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων.

Η λίρα πέφτει, οι τιμές στη χώρα αυξάνονται, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία πιέζουν επίσης τις αγορές στην Τουρκία – και όμως το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο. Ενώ οι Dax και Dow Jones παλεύουν με τις συνέπειες της νέας πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι φύλακες του χρήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θέλουν να περιορίσουν την οικονομία και συνεπώς τον πληθωρισμό, ο οποίος επίσης μειώνει τις τιμές των μετοχών σε πολλές χώρες.

Το Χρηματιστήριο της Τουρκίας δεν έχει να αντιπαλέψει με τέτοιους φόβους, αλλά η «πραγματική οικονομία» είναι μια πραγματικότητα δυσβάστακτη για εκατομμύρια Τούρκων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments