Διεθνή

Τουρκία: Πληθωρισμός – μαμούθ γονατίζει την οικονομία

Τουρκία: Πληθωρισμός – μαμούθ γονατίζει την οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, υπερβαίνοντας και επισήμως το 80% και προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομική ζωή της χώρας

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, υπερβαίνοντας και επισήμως το 80% και προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στην οικονομική ζωή της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, ο πληθωρισμός κινείται πλέον στο 80,21%, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ. Η αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ορίζεται στο 1,46% σε μηνιαία βάση.

Η μεταβολή του ΔΤΚ (2003=100) ήταν 1,46% τον Αύγουστο 2022 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους ήταν 47,85% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, 80,21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και 54,69% με τους μέσους όρους δωδεκαμήνου.

Η κύρια κατηγορία με τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν οι μεταφορές με… 116,87%.

Τον Αύγουστο του 2022, η κύρια ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ήταν η υγεία με 7,01%, ενώ ο κλάδος τροφίμων και ποτών παρουσιάζει αύξηση σε ένα μήνα κοντά στο 4%.

Αυτή η νέα κούρσα στην αύξηση των τιμών επιδρά καταλυτικά στις οικονομικές δραστηριότητες των Τούρκων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στη μακροοικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με τη Συμμαχία μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του εθνικιστικού Καλού Κόμματος να μιλούν για «κραυγαλέες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες» και για «τερτίπια του Ερντογάν», ο οποίος επιχειρεί διαρκώς να ωραιοποιεί την οικονομική κατάσταση μέσα από την προβολή του ρυθμού ανάπτυξης που κινείται στο 7,6% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments