Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα στους Ρώσους τουρίστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορα στους Ρώσους τουρίστες

Πηγή Φωτογραφίας: ukdaily

Η απόφαση έρχεται μετά την αύξηση του αριθμού των Ρώσων που έφτασαν στα σύνορα, ύστερα από την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν

Η Φινλανδία κλείνει από αύριο Παρασκευή τα σύνορά της για Ρώσους τουρίστες, η τελευταία γειτονική χώρα της Μόσχας στην ΕΕ που προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά τις: Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Ωστόσο, οι Ρώσοι θα εξακολουθήσουν να μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα για οικογενειακούς, προσωπικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους, σύμφωνα με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών.

Η απόφαση έρχεται μετά την αύξηση του αριθμού των Ρώσων που έφτασαν στα σύνορα, ύστερα από την κήρυξη της μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν.

Ουρές έχουν σχηματιστεί στα συνοριακά περάσματα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ουρών στα σύνορα της Ρωσίας προς τη Γεωργία, η οποία δεν απαιτεί βίζα για ταξίδια.

Η Φινλανδία – η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και απαιτεί βίζα – ανέφερε επίσης αύξηση στους ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα μετά τη μερική κινητοποίηση.

Μιλώντας την Πέμπτη, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η εντολή επιστράτευσης είχε «σημαντικό αντίκτυπο» στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ροή των Ρώσων θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της Φινλανδίας.

«Η απόφαση στοχεύει στην πλήρη αποτροπή της τρέχουσας κατάστασης του ρωσικού τουρισμού στη Φινλανδία και της σχετικής διέλευσης μέσω της Φινλανδίας», είπε.

Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα και επίσης απαγορεύει στους Ρώσους με τουριστική βίζα Σένγκεν την είσοδο στη χώρα.

Οι Ρώσοι που επισκέπτονται τη Φινλανδία θα πρέπει τώρα να υποβάλουν αίτηση για βίζα εκ των προτέρων σε ένα κέντρο στη Ρωσία, με πρόσκληση είτε από επαγγελματική, είτε από προσωπική επαφή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε επίσης να καταστήσει πιο δαπανηρή και δυσκολότερη για τους Ρώσους πολίτες τη λήψη βίζας, αναστέλλοντας τη συμφωνία για την έκδοση θεωρήσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες της ΕΕ από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, τέσσερις χώρες της ΕΕ –  Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία – που συνορεύουν με τη Ρωσία επέβαλαν νέους περιορισμούς και άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους τουρίστες.

Η Νορβηγία έχει επίσης σύνορα με τη Ρωσία. Δεν βρίσκεται στην ΕΕ, αλλά αποτελεί μέρος της ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ρώσοι με τις κατάλληλες βίζες θα μπορούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε άλλες 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο,η συμφωνία για τα ταξίδια χωρίς βίζα με τη Ρωσία ανεστάλη από τη Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα.

Η Νορβηγία ανέφερε επίσης μια ελαφρά αύξηση των διελεύσεων από τη Ρωσία στο μοναδικό της σημείο ελέγχου, το Storskog μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments