Πολιτική

Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν: Δείπνο λίγες ώρες μετά το «όχι» στο πλαφόν

Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν: Δείπνο λίγες ώρες μετά το «όχι» στο πλαφόν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξίδεψε την Πέμπτη στην Αθήνα και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει συνάντηση και δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Σύμφωνα με άρθρο του Politico η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ντίτε Γιουλ – Γιόργκενσεν μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες το σχέδιο για προτάσεις κοινών αγορών και όχι για επιβολή πλαφόν, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Αύριο Παρασκευή (30/9) αναμένεται η κρίσιμη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξίδεψε την Πέμπτη στην Αθήνα και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει συνάντηση και δείπνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για «σπουδαία νέα στη μάχη κατά των υψηλών τιμών στην ενέργεια», είχε κάνει λόγο μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποια πρόταση στηρίζουν 15 χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Στην επιστολή με αποδέκτη την επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, οι 15 υπογράφοντες υπουργοί από Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απέστειλε επιστολή στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, στην οποία κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας στην επιστολή του, προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 €/ θερμική MWh που προτείνει να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

  • Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.
  •  Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.
  • Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments