Διεθνή

Deutsche Welle: Τουρκία – Νέα υποβάθμιση από την Standard & Poors

Deutsche Welle: Τουρκία – Νέα υποβάθμιση από την Standard & Poors

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poors (S&P) υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

Ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poors (S&P) υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από Β+ σε Β.

Ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poors (S&P) ενημέρωσε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.

Ο οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας από Β+ σε Β. Η S & P ανέφερε τις ανησυχίες της για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Τουρκίας  ως λόγο για την απόφασή της. Η S&P έθεσε έτσι την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με τη Μογγολία και την Αίγυπτο.

Το ίδρυμα αύξησε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από «αρνητική» σε «σταθερή».

Προτεραιότητα στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με τα νέα του Bloomberg, στη δήλωση που δημοσίευσε η S&P μετά το κλείσιμο των αγορών στη Νέα Υόρκη, «οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της χρηματοπιστωτικής και νομισματικής σταθερότητας πριν από τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του 2023».

Η S&P δήλωσε ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη «αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης της εμπιστοσύνης στο TL ως εργαλείο αποταμίευσης».

«Η συνέχιση της υποτίμησης της λίρας θα έχει επίσης αρνητικές συνέπειες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας, δεδομένης της αυξημένης δολαριοποίησης του δημόσιου χρέους και των σημαντικών εγγυήσεων του Δημοσίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υποβάθμισαν επίσης οι Moody’s και Fitch

Ο Moody’s, ένας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από “Β2” σε “Β3” τον περασμένο Αύγουστο, ενώ αναβάθμισε την προοπτική της αξιολόγησης από “αρνητική” σε “σταθερή”.

Η Fitch Ratings, από την άλλη πλευρά, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από Β+ σε Β τον Ιούλιο και επιβεβαίωσε την προοπτική της ως «αρνητική».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments