Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: “Καμπανάκι” από το ΔΝΤ – Νέος μηχανισμός χρηματοδότησης για άμβλυνση των ελλείψεων

Επισιτιστική κρίση: “Καμπανάκι” από το ΔΝΤ – Νέος μηχανισμός χρηματοδότησης για άμβλυνση των ελλείψεων

Πηγή Φωτογραφίας: newstdy

Με τη νέα χρηματοδότηση επισιτιστικής κρίσης έκτακτης ανάγκης, το ΔΝΤ στοχεύει να προσπαθήσει να αμβλύνει τις ελλείψεις που προκαλούνται από τον πόλεμο και μετατρέπεται στη χειρότερη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2007-2008

Νέο μηχανισμό για δάνεια έκτακτης ανάγκης ώστε να να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τροφίμων και το αυξανόμενο κόστος που προκύπτει από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νέα έρευνα του ΔΝΤ εντοπίζει τουλάχιστον 48 χώρες αυτής της κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα φτωχότερα, πιο ευάλωτα και πληγέντα από συγκρούσεις κράτη του κόσμου.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το νέο παράθυρο επισιτιστικής συνδρομής θα είναι ανοιχτό για ένα έτος μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων ταχείας πιστωτικής διευκόλυνσης και μηχανισμού ταχείας χρηματοδότησης για χώρες με επείγουσες ανάγκες που «υποφέρουν από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, από έντονο σοκ στις εισαγωγές τροφίμων ή από σοκ στις εξαγωγές δημητριακών».

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν ανέφερε συγκεκριμένες χώρες που θα ήταν επιλέξιμες για δάνεια έκτακτης ανάγκης χαμηλής κατάστασης στο πλαίσιο του νέου παραθύρου.

Μεταξύ των κριτηρίων επιλεξιμότητας, οι χώρες θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι διαταραχές στις τιμές εισαγωγής τροφίμων δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο πληρωμών ύψους 0,3% του ΑΕΠ.

Οι αρνητικές διαταραχές στις εξαγωγές σιτηρών θα πρέπει να φτάσουν το 0,8% του ΑΕΠ για να είναι επιλέξιμες και οι δανειολήπτες με μη βιώσιμο χρέος θα απορρίπτονται — κανόνας που θα προκαλούσε δυσκολίες σε χώρες όπως ο Λίβανος ή η Σρι Λάνκα.

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει άλλα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το νέο μηχανισμό. Είπε ότι το Ταμείο συζητούσε με τις ουκρανικές αρχές ένα νέο μακροοικονομικό πλαίσιο σταθεροποίησης που θα βοηθούσε την εμπόλεμη χώρα να προσδιορίσει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης.

Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε εξωτερική χρηματοδότηση για να διατηρήσει την οικονομία της σε λειτουργία. Το ΔΝΤ παρείχε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία τον Μάρτιο.

Με νέα χρηματοδότηση επισιτιστικής κρίσης έκτακτης ανάγκης, το ΔΝΤ στοχεύει να προσπαθήσει να αμβλύνει τις ελλείψεις που προκαλούνται από τον πόλεμο και μετατρέπεται στη χειρότερη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας τουλάχιστον από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2007-2008, αφήνοντας ζωές και μέσα διαβίωσης 345 εκατομμυρίων ανθρώπων σε άμεσο κίνδυνο και αύξηση 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς εισαγωγών για τις πιο εκτεθειμένες χώρες.

«Εδώ και αρκετό καιρό, ο συνδυασμός των κλιματικών σοκ, της πανδημίας και των περιφερειακών συγκρούσεων έχει διαταράξει την παραγωγή και τη διανομή τροφίμων, αυξάνοντας το κόστος της σίτισης ανθρώπων και οικογενειών», ανέφερε σε δήλωσή της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει την τιμή των τροφίμων και των λιπασμάτων ακόμη υψηλότερα – πλήττοντας τους εισαγωγείς τροφίμων και ορισμένους εξαγωγείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments