Οικονομία

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Όπλο οικονομικής άμυνας της χώρας η συνετή δημοσιονομική διαχείριση

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Όπλο οικονομικής άμυνας της χώρας η συνετή δημοσιονομική διαχείριση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών για την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού

«Το βασικό όπλο οικονομικής άμυνας της χώρας είναι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση κατευθύνοντας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας» ήταν το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή την κατάθεση του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή.

Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3% φέτος, και 2,1% του χρόνου, με μέσο πληθωρισμό 8,8% και 3% αντίστοιχο. Προβλέπεται επίσης εκρηκτική αύξηση επενδύσεων 10% φέτος, και 16% το 2023 με μείωση της ανεργίας από το 12,6 στο 12,3%. Επίσης, μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα 1,7% φέτος και μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023, έναντι 2% και 1% αντίστοιχα στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Το προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ για το 2023, αλλά και επιπλέον 1 δισεκ. ευρώ σε αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments