Διεθνή

Παίζοντας το χαρτί της κλιμάκωσης απέναντι στη Δύση

Παίζοντας το χαρτί της κλιμάκωσης απέναντι στη Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: epirus online/Reuters

Μέσα σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση της Β. Κορέας έχει ήδη πραγματοποιήσει επτά βαλλιστικές βολές, με πιο θεαματικό στοιχείο να παραμένει η υπερπτήση επάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος την περασμένη εβδομάδα από έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς

Μετά και την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων, οι διεθνείς παρατηρητές διαπιστώνουν ότι η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει την ένταση όχι μόνον απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά απέναντι στη Δύση συνολικά.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση της Β. Κορέας έχει ήδη πραγματοποιήσει επτά βαλλιστικές βολές, με πιο θεαματικό στοιχείο να παραμένει η υπερπτήση επάνω από το ιαπωνικό αρχιπέλαγος την περασμένη εβδομάδα από έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς. Η κυβέρνηση δικαιολόγησε αυτή την επίδειξη δύναμης ως «μια νόμιμη αντίδραση» σε «άμεσες στρατιωτικές απειλές» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι, βέβαια, ελάχιστα πειστικός ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ απειλούν «άμεσα» και «στρατιωτικά» τη Β. Κορέα. Οι Αμερικανοί πραγματοποίησαν στρατιωτικούς ελιγμούς, στους οποίους η Β. Κορέα έσπευσε να απαντήσει. Οι στρατιωτικοί ελιγμοί δεν αποτελούν, όμως, «άμεσο» και «στρατιωτικό» ελιγμό.

Οι δοκιμές της Βόρειας Κορέας έρχονται σε μια περίοδο που οι σφαίρες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται σε εμφανή αναδιοργάνωση. Η Ρωσία προσπαθεί να προσεγγίσει την Κίνα μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ το Πεκίνο ενοχλείται από την ολοένα και πιο ορατή υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ταϊβάν, την κυριαρχία της οποίας διεκδικεί. Η Βόρεια Κορέα ευδοκιμεί, ως διεθνής παίκτης, λόγω αυτών των αυξανόμενων διαιρέσεων και της αντίθεσης της Μόσχας και του Πεκίνου σε οποιεσδήποτε απόπειρες επιβολής κυρώσεων  από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, η Πιονγκγιάνγκ έχει επιλέξει «στρατόπεδο». Πρόκειται για τον άξονα Κίνας – Ρωσίας – Ινδίας. Ο άξονας αυτός δεν έχει ακόμη λάβει οριστική μορφή. Δεν έχει αποκρυσταλλωθεί. Είναι ένας υπό διαμόρφωση άξονας ανάμεσα στην πλούσια σε φυσικό αέριο Ρωσία, την υλικά και τεχνολογικά εύρωστη Κίνα και τη δημογραφική δύναμη της Ινδίας του ενός δισεκατομμυρίων κατοίκων. Με αυτό το μπλοκ δυνάμεων την συνδέουν την Βόρεια Κορέα αρκετά και, κυρίως, ουσιαστικά στοιχεία.  Έντονος κρατικός παρεμβατισμός στην οικονομία, οι αυταρχικές δομές διακυβέρνησης και η μόνιμη καχυποψία απέναντι στην εμβάθυνση και την διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων.

Και στο σημείο αυτό, υπεισέρχεται ένας τρίτος, καθοριστικός παράγοντας. Η Β. Κορέα δεν αντιστρατεύεται απλά και μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές βλέπει μπροστά της, αυτές προσπαθεί να πλήξει. Τα πλήγματα, όμως, που επιχειρεί να επιφέρει στα αμερικανικά στρατεύματα δεν είναι απλά και μόνο πλήγματα εναντίον της Ουάσιγκτον. Είναι πρωτίστως μηνύματα προς το σύνολο του δυτικού κόσμου. Η Βόρεια Κορέα δηλώνει «παρούσα» και συμμετέχει στον αγώνα, που έχει λάβει και στρατιωτικά χαρακτηριστικά πλέον, ενάντια στο δυτικό σύστημα ασφαλείας, τον «δυτικοπρεπή» Ο.Η.Ε., την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ρεύματα ιδεών του σύγχρονου φιλελευθερισμού που προωθούν, ανάμεσα σε άλλα, ουσιαστικοποίηση των ήδη κατοχυρωμένων ελευθεριών και τόνωση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments