Διεθνή

Λευκορωσία: Ο πολύτιμος «δορυφόρος» του Πούτιν

Λευκορωσία: Ο πολύτιμος «δορυφόρος» του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: japantimes.co.jp/reuters

Η Λευκορωσία των κάπου εννιάμιση εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, με κυριότερο τον πληθωρισμό, στην επίλυση των οποίων βρίσκει πολύτιμο αρωγό στο Κρεμλίνο.

Από την πρώτη στιγμή της στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία, η Λευκορωσία έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράταξή της στο πλευρό της Ρωσίας και του Β. Πούτιν, ο οποίος απέκτησε έγκαιρα έναν πολύτιμο «δορυφόρο» και μία χρυσή, γεωπολιτική και γεωστρατηγική εφεδρεία, όπως αποδεικνύεται και από τις σημερινές εξελίξεις.

Η Λευκορωσία των κάπου εννιάμιση εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, με κυριότερο τον πληθωρισμό, στην επίλυση των οποίων βρίσκει πολύτιμο αρωγό στο Κρεμλίνο.

Επιπλέον, η Λευκορωσία λειτουργεί και ως εδαφικό «ανάχωμα» ανάμεσα στη Λιθουανία και τη Μόσχα.

Η χώρα του κατ’ ουσίαν δικτάτορα Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει υιοθετήσει μια κρατικοπαρεμβατική πολιτική σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και συχνά αναφέρεται ως η τελευταία οικονομία «αμιγώς σοβιετικού τύπου».

Η Λευκορωσία θα αναπτύξει στρατιώτες μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Λουκασένκο, ο οποίος , προσχηματικά, υποστηρίζει ότι φοβάται ένα χτύπημα από την Ουκρανία κατά της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι, δήθεν, προετοιμάζει στρατιωτική επίθεση στη Λευκορωσία και τόνισε ότι το Μινσκ θα αναπτύξει κοινές στρατιωτικές μονάδες με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Χθες, μέσω ανεπίσημων καναλιών, μας προειδοποίησαν για ένα χτύπημα που προετοιμάζεται από το ουκρανικό έδαφος στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, επικεφαλής ενός αυταρχικού, πολιτικά και οικονομικά, καθεστώτος.

Μάλιστα, ο Λευκορώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι διαμήνυσε στον Ουκρανό ομόλογό του να μην διανοηθεί να αγγίξει «τα βρώμικα πόδια του ούτε σε ένα μέτρο λευκορωσικής εδαφικής επικράτειας».

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέφερε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν για την ανάπτυξη μιας κοινής στρατιωτικής ομάδας, χωρίς να αναφέρει πού θα αναπτυχθεί και από πόσους άνδρες θα αποτελείται.

Η απόφαση της Λευκορωσίας να συμμετάσχει και στρατιωτικά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έρχεται να άρει την πολιτική της «στρατιωτικής απόστασης» που ακολουθούσε το Μινσκ, σε προφανή συμφωνία με το Κρεμλίνο.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο τόνισε ότι «αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο!».

Η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία, έχει δανείσει το έδαφός της στον ρωσικό στρατό για την επίθεσή του κατά της Ουκρανίας, αλλά ο Λευκορωσικός στρατός δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής μέρος στις μάχες που διεξάγονται στο ουκρανικό έδαφος.

Η είσοδος των λευκορωσικών δυνάμεων στη γείτονά της σηματοδοτεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνονται, μάλλον πικρά, οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι, ο οποίος συνήθιζε να λέει σε συνεργάτες του, που επέμεναν για τη διερεύνηση τυχόν συμμαχίας με το Μινσκ, ότι «ο Λουκασένκο είναι Λευκορώσος και αυτό λέει ήδη πολλά για τη σχέση του με τη Ρωσία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments