Διεθνή

Reuters – Ρωσικό φυσικό αέριο: Πώς το “κενό” του εφοδιασμού απειλεί με “ψύχος” την Ευρώπη

Reuters – Ρωσικό φυσικό αέριο: Πώς το “κενό” του εφοδιασμού απειλεί με “ψύχος” την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: weforum/CNN

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου είναι σχεδόν στο 15% της μέσης ευρωπαϊκής ζήτησης το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι η ήπειρος πρέπει να μειώσει την κατανάλωση για να ξεπεράσει την περίοδο αιχμής

Η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, να προσευχηθεί για έναν ήπιο χειμώνα και να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, καθώς οποιαδήποτε δολιοφθορά στις υποδομές ή ακόμη βαθύτερες περικοπές στη ρωσική προσφορά θα καθιστούσαν αναπόφευκτα τον περιορισμό ή τις διακοπές ρεύματος.

Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να παραμείνει ζεστή και να κρατήσει τα φώτα αναμμένα αυτόν τον χειμώνα, θα έχει πολύ μεγαλύτερη πρόκληση να ξαναγεμίσει τα εξαντλημένα αποθέματα το επόμενο έτος από ό,τι για να εκπληρώσει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τα αποθέματα στο 80% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Έχει ξεπεράσει αυτόν τον στόχο και η αποθήκευση, επί του παρόντος περίπου στο 90%, είναι ένα απόθεμα ασφαλείας, αλλά η διακοπή του φυσικού αερίου μέσω του δικτύου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία, αφήνει ένα κενό παρά τις αυξημένες προμήθειες από αλλού.

Η Ρωσία μείωσε προοδευτικά τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream και επίσης μέσω άλλων οδών μετά τις κυρώσεις της Δύσης ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Το φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream σταμάτησε εντελώς τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου είναι σχεδόν στο 15% της μέσης ευρωπαϊκής ζήτησης το χειμώνα, πράγμα που σημαίνει ότι η ήπειρος πρέπει να μειώσει την κατανάλωση για να ξεπεράσει την περίοδο αιχμής.

“Η κατάσταση θα παραμείνει πολύ εύθραυστη”, δήλωσε ο Cuneyt Kazokoglu, διευθυντής ενεργειακών οικονομικών στην FGE.

“Η κατανάλωση οικιακού αερίου στη Γερμανία εκτινάχθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο λόγω ψύχους και η ζήτηση ήταν περίπου 14% πάνω από τον μέσο όρο της τετραετίας 2018-2022. Αυτό αποτελεί απειλή”, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη διακοπή του εφοδιασμού και έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην ανάπτυξη σχεδίων για την προστασία των βιομηχανιών και των καταναλωτών της.

Οποιαδήποτε ελπίδα για το δίκτυο Nord Stream να συνεχίσει τις αποστολές στη Γερμανία διαψεύστηκε τον περασμένο μήνα λόγω υποψίας δολιοφθοράς.

Τα ευρωπαϊκά έθνη δήλωσαν ότι εργάζονται για την αύξηση της ασφάλειας των υποδομών ζωτικής σημασίας μετά τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στο Nord Stream 1 και επίσης στο Nord Stream 2, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ , αλλά είχε γεμίσει με αέριο σε ετοιμότητα.

Οι ρωσικές διακοπές θα μπορούσαν ακόμη να επιδεινωθούν εάν η Μόσχα ανταποκριθεί στην απειλή της να επιβάλει κυρώσεις στην ουκρανική ενεργειακή εταιρεία Naftogaz, κλείνοντας μια από τις τελευταίες λειτουργικές διαδρομές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Παγκόσμιος διαγωνισμός

Η Ευρώπη έχει αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και επεκτείνει τις απαραίτητες υποδομές, αλλά πρέπει να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά όπου ο ανταγωνισμός θα μπορούσε να γίνει σκληρότερος εάν το καιρικό φαινόμενο γνωστό ως La Nina ενισχύσει και αυξήσει την ασιατική ζήτηση.

Αυτό θα ανέβαζε τις τιμές. Καθώς η Ευρώπη κατάφερε να δημιουργήσει αποθέματα, οι τιμές έπεσαν από τις κορυφές που σημειώθηκαν την εποχή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αλλά η τιμή χονδρικής του ολλανδικού φυσικού αερίου, του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς, εξακολουθεί να είναι περίπου 80% υψηλότερη από την ίδια εποχή πέρυσι.

«Το πρόσθετο LNG και η καταστροφή της ζήτησης έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής φέτος», είπε ο Wayne Bryan, επικεφαλής της ευρωπαϊκής έρευνας για το φυσικό αέριο στη Refinitiv, αλλά πρόσθεσε: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο από το ίδιο φάρμακο».

Ακόμη και τότε, είναι απίθανο να αναπληρώσει το ρωσικό αέριο που λείπει.

Η Refinitiv εκτιμά ότι η βορειοδυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα μπορούσε να εισάγει 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) περισσότερο LNG αυτόν τον χειμώνα, ανεβάζοντας τις εισαγωγές σε 52 bcm φέτος, 5,5% υψηλότερες από πέρυσι.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου με αγωγούς έχουν επίσης αυξηθεί από το Αζερμπαϊτζάν, τη Βόρεια Αφρική και τη Νορβηγία, αλλά παραμένουν πολύ κάτω από αυτές που παρείχε ο πρώην κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Μαζί, οι αγωγοί Nord Stream έχουν συνολική χωρητικότητα 110 bcm ετησίως και θα κάλυπταν πάνω από το 30% της συνολικής ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου εάν λειτουργούσαν με πλήρη δυναμικότητα, δήλωσε η Bank of America.

Προς το παρόν, η Ρωσία παραδίδει 86 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα στη βορειοδυτική Ευρώπη μέσω Πολωνίας και Ουκρανίας, σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 360 mcm/ημέρα πέρυσι, μειωμένο κατά 76%, ανέφεραν οι αναλυτές της Bernstein.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ποικίλλουν. Εάν η προσφορά συνεχιστεί στα τρέχοντα επίπεδα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειμμα 155 εκ. εκ./ημέρα, δείχνουν τα στοιχεία της Bernstein, με βάση τη μέση ημερήσια ζήτηση στη βορειοδυτική Ευρώπη για τον Σεπτέμβριο έως τον Μάρτιο από το 2017-2021 στα 930 εκ. εκ.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση έως και 15% ή συνολικά κατά 50 bcm αυτό το χειμώνα.

Εάν το επιτύχουν αυτό, τα επίπεδα αποθήκευσης θα πρέπει να τελειώνουν το χειμώνα σε περίπου 55 bcm. Η έγκαιρη αναπλήρωσή τους για τον επόμενο χειμώνα θα είναι περίπλοκη από την απουσία ρωσικών προμηθειών που εξακολουθούσε να λαμβάνει η Ευρώπη νωρίτερα φέτος.

Ένας κίνδυνος είναι ότι καθώς τα αποθέματα ενέργειας μειώνονται, η ζήτηση ενέργειας δεν θα συρρικνωθεί αρκετά.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση βιομηχανικού αερίου μειώθηκε, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν τα εργοστάσια σε τομείς έντασης ενέργειας όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας και η αμμωνία, να σταματήσουν την παραγωγή τους.

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας , η οποία θα είναι υπεύθυνη για τον δελτίο φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, δήλωσε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών είναι πολύ υψηλή για να είναι βιώσιμη.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τα γηρασμένα πυρηνικά εργοστάσια και οι δυσκολίες ψύξης των αντιδραστήρων κατά τη διάρκεια μιας καλοκαιρινής ξηρασίας έχουν μειώσει τη γαλλική παραγωγή ατομικής ενέργειας με αρνητικές επιπτώσεις.

Η Refinitiv εκτιμά ότι η προκύπτουσα ζήτηση αερίου για ενέργεια μεταξύ των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας θα μπορούσε να είναι 30% υψηλότερη φέτος από πέρυσι.

Η Βρετανία, η οποία μπορεί να εισάγει ενέργεια από την Ευρώπη, έχει επίσης προειδοποιήσει για διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα λόγω των ελλείψεων στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει εκπλήξεις αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και μια πιο “άνετη” κατάσταση εφοδιασμού με ενέργεια θα μπορούσε να καθυστερήσει αρκετούς χειμώνες.

Ο Francisco Blanch, αναλυτής της Bank of America, εκτίμησε ότι η ομαλοποίηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να διαρκέσει πέντε έως δέκα χρόνια.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει για το φυσικό αέριο και να προσεύχεται για πιο ζεστό καιρό», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments