Διεθνή

DW: Αρνητικό το Συμβούλιο της Ευρώπης για τουρκική δημοκρατία

DW: Αρνητικό το Συμβούλιο της Ευρώπης για τουρκική δημοκρατία

Πηγή Φωτογραφίας: coe/pixabay

Στην αρνητική βαθμολογία που έλαβε από τη Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης έχει αφιέρωμα η Deutsche Welle στην τουρκική έκδοσή της.

Στην αρνητική βαθμολογία που έλαβε από τη Συνέλευση του Συμβούλιου της Ευρώπης έχει αφιέρωμα η Deutsche Welle στην τουρκική έκδοσή της.

Η έκθεση με τίτλο «Οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης» που εκπονήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και το συνοδευτικό σχέδιο ψηφίσματος έγιναν δεκτά με πλειοψηφία στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο σήμερα.

Το σχέδιο ψηφίσματος που επικεντρώνεται στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, την εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΣΔΑ και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία έγινε δεκτό με 94 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Επτά βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία. Ενώ τα μέλη του AKP και του MHP της τουρκικής αντιπροσωπείας που εκπροσωπούνται στο PACE καταψήφισαν το ψήφισμα, τα μέλη του CHP και του HDP ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος. Το μέλος του IYI Party της τουρκικής αντιπροσωπείας έκανε λόγο στη γενική συνέλευση, αλλά δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Στην απόφαση υπάρχει και ρύθμιση παραπληροφόρησης

Κατά την ψηφοφορία, οι προτάσεις που υπέβαλαν μέλη του AKP και του MHP για αλλαγή του κειμένου του ψηφίσματος απορρίφθηκαν. Από την άλλη, στο κείμενο της απόφασης προστέθηκε μια παράγραφος, η οποία αναφέρεται ως «κανονισμός κατά της παραπληροφόρησης» και ζητά «μη αποδοχή» της πρότασης νόμου που προτείνει τροποποίηση του άρθρου 217/Α του τουρκικού. Ποινικός κώδικας. Αυτή η παράγραφος βασίζεται στο έγγραφο γνώμης για το θέμα που κυκλοφόρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Επιτροπή της Βενετίας .

Με πρόταση που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, προστέθηκε στο κείμενο του ψηφίσματος μια παράγραφος σχετικά με την κατάσταση του Osman Kavala και του Selahattin Demirtaş. Στην παράγραφο της Καβάλας, υπάρχει έκκληση να διευθετηθεί το θέμα με στενές επαφές μεταξύ της PACE και των Προέδρων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει να μην εκπληρώσει την απόφαση της ΕΣΔΑ για την Καβάλα. Η αίτηση του Selahattin Demirtaş ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζητείται να εξεταστεί άμεσα υπό το πρίσμα της απόφασης του ΕΔΑΔ.

Τι είπαν οι δημοσιογράφοι;

Μιλώντας στην ολομέλεια πριν από την ψηφοφορία, ένας από τους εισηγητές του PACE για την Τουρκία, το μέλος της Συντηρητικής Ομάδας Βρετανός βουλευτής Τζον Χάουελ, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που έλαβε το ΕΔΔΑ για τον Οσμάν Καβάλα και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν εφαρμόστηκαν και ζήτησε από την PACE και την Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενεργούν από κοινού για τα θέματα αυτά. Τονίζοντας ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος είναι «ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», ο Χάουελ δήλωσε ότι η δομή του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων δεν είναι σύμφωνη με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι η ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να ενισχυθεί.

Ο έτερος Τούρκος εισηγητής του PACE, το μέλος της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο Λετονός βουλευτής Boris Cilevics, αφιέρωσε την ομιλία του στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023. Δηλώνοντας ότι θεωρούν «ευχάριστο» το γεγονός ότι το εκλογικό όριο μειώθηκε από το 10 τοις εκατό στο 7 τοις εκατό, ο Cilevics, από την άλλη, είπε ότι ο νέος εκλογικός νόμος περιέχει προβλήματα και έφερε ως παράδειγμα τη δομή της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Επισημαίνοντας τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, ο Λετονός βουλευτής δήλωσε ότι ο κανονισμός για την «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης» αξιολογήθηκε από την Επιτροπή της Βενετίας ως «δυσανάλογος προς το νόμιμο στόχο, περιττός σε μια δημοκρατική κοινωνία και παρεμβολή στην ελευθερία της έκφρασης». και ζήτησε να μην εφαρμοστεί.

Μιλώντας εξ ονόματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ομάδας (SOC), ο Πορτογάλος βουλευτής Pedro Cegonho υποστήριξε ότι ως PACE, θα πρέπει να παρακολουθούν τις εκλογές του 2023. Είπε ότι η PACE θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων και να εκφράσει τη λύπη της για την απόφαση της Τουρκίας να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments