Διεθνή

Τρας: Με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές

Τρας: Με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: politico/thesun

Μετά το φιάσκο του μίνι προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παίζει τη θέση της επικεφαλής της κυβέρνησης

Για «αποφάσεις μέχρι δακρύων (που) θα διαμορφωθούν μέσω των συνπονετικών συντηρητικών αξιών» έκανε λόγο ο νέος Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, διάδοχος του Κουάσι Κουάρτενγκ και τέταρτος Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, μέσα σε ισάριθμους μήνες.

Το ζήτημα της έντονης εσωκομματικής διαβούλευσης επανέρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Λιζ Τρας βάλλεται πανταχόθεν, ακόμη και  εσωκομματικά, με ορισμένα κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος να ζητούν την αντικατάστασή της, αν και η ίδια έχει στρέψει το ενδιαφέρον στο πώς θα μπορέσει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις όλου του τελευταίου διαστήματος και να κινηθεί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Βέβαια, μετά το φιάσκο του μίνι προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παίζει τη θέση της επικεφαλής της κυβέρνησης. Για να προλάβει την κατάσταση, παραδέχτηκε μια μεγάλη στροφή στην οικονομική της πολιτική και διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών, τον Τζέρεμι Χαντ.

Ορισμένα διακεκριμένα μέλη του κόμματός του σχεδιάζουν ήδη την αποχώρησή της από την ηγεσία των Τόρηδων και, συμμετρικά της κυβέρνησης, με το λογοπαίγνιο «P.I.N.O» να ακούγεται πιο συχνά στους πολιτικούς κύκλους, Prime Minister in name only.

Το ερώτημα είναι το εάν μπορεί η Λιζ Τρας να σώσει τη θέση της στην Ντάουνινγκ Στριτ.  Είναι αναμφίβολο ότι η Τρας έχει περιέλθει σε αδύναμη θέση εδώ και αρκετές εβδομάδες. Όμως, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να τα παίξει όλα τα χαρτιά της εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σε λίγους μήνες και φέρνουν το Εργατικό Κόμμα να προηγείται με σταθρά διπλάσια ποσοστά, που συνήθως υπερβαίνουν τις είκοσι ποσοστιαίες μονάδες. τα παίζει όλα.

Άμεσος στόχος της είναι η αναθεώρηση αυτού του «μίνι προϋπολογισμού», ο οποίος θα παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου, στις 31 Οκτωβρίου. Αυτό ελπίζει να της επιτρέψει να καθησυχάσει επιτέλους τις αγορές, οι οποίες είναι πλήρεις αμφιβολιών ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας.

Εντούτοις, είναι δυνατόν να είναι ήδη αργά για την Τρας, που διορίστηκε Πρωθυπουργός πριν από σαράντα ημέρες. Και τούτο, γιατί η Τρας έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος, Πιθανοί διάδοχοι της πρωθυπουργικού αξιώματος εμφανίζονται ήδη στην πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας, περιμένοντας το επόμενο σοβαρό στραβοπάτημά της.

Έως τότε, όμως, κι αν αυτό συμβεί, σε συνέχεια των προηγούμενων λαθών της, η Λιζ Τρας αντιμετωπίζει με τους στενότερους συνεργάτες της ένα καίριο ζήτημα: τη σταδιακή ανατροπή της δημοσκοπικής διαφοράς από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Κιρ Στάρμερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments