Οικονομία

Σκυλακάκης: «Δεν θα μπούμε σε νέα ύφεση»

Σκυλακάκης: «Δεν θα μπούμε σε νέα ύφεση»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

«Η Ελλάδα εκτός ακραίων σεναρίων δεν θα μπει σε ύφεση» επισήμανε, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Η Ελλάδα εκτός ακραίων σεναρίων δεν θα μπει σε ύφεση» επισήμανε, σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αυτό, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το σενάριο του προσχεδίου βασίζεται «σε πολύ συντηρητικές προβλέψεις, έχουμε πάρει αυτό που θα λέγαμε, το ρεαλιστικό αρνητικό σενάριο για να έχουμε μια σωστή διαχείριση των προσδοκιών αλλά και για να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση της ακραίας αβεβαιότητας με σωφροσύνη».

Σκυλακάκης: Τα επενδυτικά σχέδια του εργαλείου των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν περάσει τα 7 με 7,5 δισ. ευρώ

Η ανάπτυξη της τάξεως του 2,1% που προβλέπεται, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των επενδύσεων κάτι που συμβαίνει ήδη από το 2021-2022 και έτσι η εκτίμηση αυτή δεν είναι έωλη. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια του εργαλείου των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν περάσει τα 7 με 7,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά έχουν προ εγκριθεί από τις τράπεζες και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα κατά 95% με 99%, ενώ ταυτόχρονα έχουν κατατεθεί επιπροσθέτως επενδυτικά σχέδια ύψους 3 δισ. ευρώ που είναι προς έγκριση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία επιδοτήσεων. Το κύμα επενδύσεων, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης περιλαμβάνει ποιοτικές και παραγωγικές επενδύσεις και έχει στέρεη βάση υλοποίησης. Για αυτό «και πιστεύουμε ότι του χρόνου θα κρατηθούμε εκτός ύφεσης, πετυχαίνοντας και τους δημοσιονομικούς στόχους, ενδεχομένως και καλύτερα από ό,τι συνέβη το 2021».

Εφέτος ο στόχος του ελλείμματος σε 1,7% θα επιτευχθεί όπως και το 0,7% το 2023, που είναι μια συντηρητική πρόβλεψη και έτσι του χρόνου θα έχουμε την επενδυτική βαθμίδα που θέλουμε για να απελευθερωθεί η δυναμική της χώρας. Η επενδυτική αναβάθμιση κατά πόσο θα επιτευχθεί πριν ή μετά τις εκλογές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αυτό θα το δούμε αλλά η προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα και η φιλοεπενδυτική πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments