Διεθνή

Σούνακ «βλέπουν» τα γραφεία στοιχημάτων  

Σούνακ «βλέπουν» τα γραφεία στοιχημάτων   

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου theguardian

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικοί υποψήφιοι στην κούρσα, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, αλλά ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός ούτε ο πρώην Υπουργός έχουν επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιοι

Δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι υποψηφιότητες για τη θέση του διαδόχου της Λιζ Τρας. Έως τώρα, επίσημη υποψηφιότητα έχει υποβάλει η Πένι Μόρντον. Ωστόσο, φαβορί, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, είναι ο Ρίσι Σούνακ με ποσοστό 60%. Ακολουθούν, με βάση τα διεθνή γραφεία στοιχημάτων, ο Τζόνσον με 35% και η Μόρντον με 5%.

Η κούρσα για να εκλεγεί ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζεται αφότου η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της. Αυτή τη στιγμή, ο αγώνας είναι στην πρώτη φάση, αλλά υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στα παρασκήνια καθώς οι διεκδικητές αναζητούν υποστήριξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικοί υποψήφιοι στην κούρσα, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, αλλά ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός ούτε ο πρώην Υπουργός έχουν επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα είναι υποψήφιοι.

Αυτό δεν εμποδίζει τους συμμάχους του Τζόνσον να ισχυρίζονται ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει ήδη την υποστήριξη εκατό βουλευτών των Τόρηδων, το όριο που απαιτείται για να μπει στη λίστα. Και επίσης δεν εμποδίζει τους υποστηρικτές του Σούνακ να αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς, απαιτώντας από το στρατόπεδο του Τζόνσον να δημοσιεύσει μια λίστα με τους βουλευτές που τον υποστηρίζουν.

Η Πένι Μόρντον παραμένει η μόνη επίσημη υποψήφια που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, με την ίδια να δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει την ενότητα του κόμματος και θα το οδηγήσει σε νίκη στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στοιχηματικές προβλέψεις

Τόσο ο Σούνακ όσο και ο Τζόνσον παραμένουν πολύ μπροστά από την Μόρντον όσον αφορά τους δηλωμένους υποστηρικτές. Ο Sunak έχει 117, ο Johnson έχει 52 και ο Mordaunt έχει 22, αν και αυτό τροποποιείται με ταχείς ρυθμούς. Οι αισιόδοξοι υποψήφιοι έχουν περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα στις 2 μμ για να βρουν 100 υποστηρικτές. Η ευρεία κοινωνική βάση δεν έχει λόγο στη διαδικασία, αλλά μόνον τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα το κάνουν, εάν βεβαίως οι βουλευτές δεν ενωθούν γύρω από έναν μόνο υποψήφιο.

Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος, πρέπει να λάβει την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών. Εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι που έχουν λάβει υποστήριξη, τότε αυτός με τους λιγότερους βουλευτές ως υποστηρικτές αποκλείεται.

Στη συνέχεια, όλοι οι βουλευτές εκφράζουν την προτίμησή τους και, μετά, ψηφίζουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους γίνεται αρχηγός του κόμματος και, κατά προέκταση, Πρωθυπουργός. Εάν υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, που έχει λάβει την υποστήριξη 100 βουλευτών, τότε αυτόματα καθίσταται Πρόεδρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments