Διεθνή

Οι αγορές περιμένουν νέο Πρωθυπουργό

Οι αγορές περιμένουν νέο Πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: pymnts/theguardian

Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ταυτότητα του μελλοντικού πρωθυπουργού, αλλά γνωρίζουμε ήδη την πρωταρχική αποστολή του: να φέρει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στο Λονδίνο

Σε κλίμα επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης, τα μέλη των Τόρηδων πρόκειται να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, με τις αγορές να περιμένουν και να προσδοκούν σε βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Μεγάλης Βρετανίας.

Πιο ειδικά, το 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τρεις κυβερνήσεις, δύο βασιλείς και τέσσερις Υπουργούς Οικονομικών σε τέσσερις μήνες.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ταυτότητα του μελλοντικού πρωθυπουργού, αλλά γνωρίζουμε ήδη την πρωταρχική αποστολή του: να φέρει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα στο Λονδίνο.

Μάλιστα, για να μην δημιουργηθεί «κενό πρωθυπουργικής εξουσίας» για πολύ καιρό, οι Συντηρητικοί διενεργούν έκτακτες εκλογές την επόμενη εβδομάδα. Τα περίπου 160.000 μέλη τους προετοιμάζονται, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, να διορίσουν τον Πρωθυπουργό.

Υποψήφιοι θα είναι σίγουρα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο Μπόρις Τζόνσον, που αποχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ πριν από δύο μήνες, και η νυν υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο, Πένι Μόρντοντ.

Το κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο μεγάλα προβλήματα οικονομικής υφής: τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, το κράτος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, σύμφωνα με την προειδοποίηση στην οποία προέβη, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος ακύρωσε όλες τις φορολογικές περικοπές που είχε υποσχεθεί η Λιζ Τρας.

Ο Χαντ αποκλείει και διαψεύδει τις φήμες για επιστροφή στη λιτότητα του 2010. Ωστόσο, παραδέχεται την ανάγκη να λάβει «δύσκολες αποφάσεις»,  για να τηρήσει αυστηρά τους λογαριασμούς και να «ηρεμήσει τις αγορές».

Αν ο «μίνι προϋπολογισμός» δεν είχε χρόνο να εφαρμοστεί, οι αντιδράσεις της αγοράς στο άκουσμα της ανακοίνωσής του, στις 23 Σεπτεμβρίου, αποτυπώθηκαν στο νόμισμα και στο δημόσιο χρέος.

Η έλλειψη δημοσιονομικών στοιχείων για αυτό το σχέδιο, που υπολογίζεται σε 150 δισεκατομμύρια λίρες, επιτάχυνε την κατάρρευση της λίρας, η οποία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της έναντι του δολαρίου από το 1985. Και προκάλεσε αύξηση στα ύψη στα επιτόκια του δεκαετούς κρατικού χρέους. Το «ωστικό κύμα» εξαπλώθηκε ταχύτατα πέρα ​​από την Πόλη σε όλο το Βασίλειο.

Συνεπώς, η προσοχή της επόμενης Κυβέρνησης θα εστιαστεί κυρίως στις αγορές. Μετά την S&P και τον Fitch, ο οίκος αξιολόγησης Moody’ s προχώρησε σε νέα υποτίμηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με την αξιολόγηση να υποτιμάται από «σταθερή» σε «αρνητική», καθώς η Χώρα βρίσκεται εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης, μετά την παραίτηση της Πρωθυπουργού Λ. Τρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments