Διεθνή

Βρετανία: Σχεδόν οι μισοί δεν “αντέχουν” οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας – Στα ύψη οι τιμές αγαθών

Βρετανία: Σχεδόν οι μισοί δεν “αντέχουν” οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας – Στα ύψη οι τιμές αγαθών

Πηγή Φωτογραφίας: opendemocracy

Το αυξημένο κόστος ζωής των Βρετανών είναι ένα από βασικά προβλήματα που καλείται να επιλύσει ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Σχεδόν οι μισοί Βρετανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια, την ώρα που η τιμή των φθηνότερων ειδών παντοπωλείου αυξήθηκε κατά 17%, όπως αποκαλύπτουν επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Το κόστος των φυτικών ελαίων και των ζυμαρικών με τη χαμηλότερη τιμή στα βρετανικά σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί σχεδόν κατά τα δύο τρίτα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το ONS είπε ότι το κόστος του φθηνότερου φυτικού ελαίου είχε αυξηθεί κατά 65% και τα φθηνότερα ζυμαρικά ήταν τώρα 60% πιο ακριβά από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Άλλα βασικά είδη παντοπωλείου που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα έως τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνουν το τσάι (46%), τα πατατάκια (39%), το ψωμί (38%) και τα μπισκότα (34%).

Αντίθετα τα μόνα βασικά προϊόντα που είδαν τις τιμές τους να μειώνονται είναι χυμός πορτοκαλιού (-9%), κιμας (-7%), η ζάχαρη (-0,3%) και το ρύζι (-0,2%) .

Οι αυξήσεις στα φθηνότερα διαθέσιμα είδη συνάδουν σε γενικές γραμμές με τις μέσες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με το ONS – το οποίο συγκέντρωσε τα νούμερα «ξεγράφοντας» περίπου 1,5 εκατομμύριο τιμές από ιστοσελίδες σούπερ μάρκετ κάθε μήνα.

Παράλληλα με αυτά τα στοιχεία, το ONS ανέλυσε απαντήσεις από 13.305 άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω στη Βρετανία για να παρακολουθήσει τον αντίκτυπο του αυξημένου κόστους ζωής.

Αυτό δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί (45%) των ενηλίκων δυσκολεύονταν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας στις αρχές Οκτωβρίου.

Αυτό ανήλθε σε επτά στους 10 (72%) των ατόμων με μετρητές προπληρωμής, στο 55% των ατόμων με αναπηρία, στο 44% των λευκών ενηλίκων, στο 69% των μαύρων ενηλίκων και στο 59% των Βρετανών

Συνολικά, το 3% των ενηλίκων ανέφερε ότι καθυστερούσε τις πληρωμές ενοικίου ή στεγαστικού δανείου και το 5% ανέφερε ότι καθυστερούσε τους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό ανήλθε στο 4% και στο 7% των ατόμων με αναπηρία αντίστοιχα.

Οι ενήλικες που νοίκιαζαν το σπίτι τους ήταν πιο πιθανό από εκείνους που πλήρωναν στεγαστικό δάνειο να δυσκολευτούν να αντέξουν οικονομικά την ενέργεια, το ενοίκιο ή τις πληρωμές υποθηκών τους.

Περίπου ένας στους 10 (11%) ενοικιαστές ανέφερε ότι καθυστερούσε τους λογαριασμούς ενέργειας και το 5% ανέφερε ότι καθυστερούσε τις πληρωμές του ενοικίου. Αυτό συγκρίνεται με το 3% και το 1% των ατόμων με υποθήκη αντίστοιχα.

Και το 60% των ενοικιαστών ανέφερε ότι δυσκολευόταν να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, σε σύγκριση με το 43% αυτών με στεγαστικό δάνειο, ενώ το 39% δυσκολευόταν να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο, έναντι 23% των ανθρώπων που δυσκολεύονταν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Η εκπόνηση ενός σχεδίου για να βοηθήσει οικογένειες που αγωνίζονται με την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας και την εκτίναξη του πληθωρισμού θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες για τον Rishi Sunak, ο οποίος πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός σήμερα.

Τον περασμένο Μάρτιο, αποκάλυψε έναν Εαρινό Προϋπολογισμό που οδήγησε σε αυξήσεις φόρων και έκανε ελάχιστα για να βοηθήσει τους καταναλωτές που αγωνίζονται με το κόστος θέρμανσης των σπιτιών τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνει τώρα θα μετριαστεί από το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια μαύρη τρύπα 40 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments