Πολιτική

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Ηχηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

 Η αποφασιστική αυτή στάση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εγγράφεται σε ένα ορισμένο πλαίσιο εξελίξεων στο εσωτερικό του εξ Ανατολών γείτονα, ο οποίος έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο εν όψει των προεδρικών εκλογών

Ιδιαίτερα αποφασιστικός ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέναντι στην Τουρκία, στο πλαίσιο της αποψινής κοινής συνέντευξής του με την Λιθουανή ομόλογό του, Ινγκρίντα Σιμονιτέ, η οποία πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στην Ελλάδα.

Η αποφασιστική αυτή στάση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη εγγράφεται σε ένα ορισμένο πλαίσιο εξελίξεων στο εσωτερικό του εξ Ανατολών γείτονα, ο οποίος έχει εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο εν όψει των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για τις πιο κρίσιμες, έως τώρα, προεδρικές εκλογές για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας πρέπει να προετοιμάζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που  έχουν δημοσιευθεί έως σήμερα, για μια καθαρή ήττα, που θα σημάνει την απομάκρυνσή του από την προεδρική εξουσία, εκτός απροόπτου.

Χθες βράδυ, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Δημοκρατίας στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ερντογάν, διοργανώθηκε μια ειδική τελετή, στην οποία έγινε προβολή βίντεο και ομιλιών, αναπόσπαστο στοιχείο της  εντυπωσιοθηρικής επικοινωνιακής στρατηγικής του Τούρκου Προέδρου.

Μάλιστα, σε ορισμένα από τα βίντεο που προβλήθηκαν  ακούγεται καθαρά η ιαχή, σύμφωνα με την οποία το Αιγαίο Πέλαγος είναι τουρκικό, ενώ σε άλλο βίντεο τονίζεται στους Τούρκους ότι «είμαστε δικέφαλος αετός, ανοίξαμε φτερά στην ιστορία. Ριζώσαμε και γίναμε πλάτανος. Τρεις ήπειροι και επτά κλίματα. Η ημισέληνος μας πρωταγωνιστούσε, βαμμένη με κόκκινο αίμα, έγινε σημαία της Δημοκρατίας μας! Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς! Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας!».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σε μια σαφή και απερίφραστη καταγγελία των αναθεωρητικών και επεκτατικών διεκδικήσεων της τουρκικής πλευράς.

Οι τουρκικές εξαλλοσύνες ετέθησαν στο «στόχαστρο» του κ. Μητσοτάκη, που τόνισε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Λιθουανή πρωθυπουργό: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διαρκή ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο μέσω της επιθετικής ρητορικής της. Βλέπουμε και εδώ το πώς η αναθεωρητική ρητορική μπορεί να υπονομεύει τη σταθερότητα, όταν το τελευταίο που θέλουμε είναι η αστάθεια στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, δεύτερο μήνυμα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πάγια ελληνική θέση σχετικά με την ειρηνική επίλυση των διαφωνιών, δεδομένου ότι, όπως επισημάνθηκε, «η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρεί ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου αλλά έχουμε κλειστή την πόρτα σε προκλήσεις και απειλές, ειδικά όταν είναι για την εδαφική μας κυριαρχία».

Υπενθυμίζεται ότι, για την ελληνική πλευρά, η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Ζώνης της Χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments