Διεθνή

Λευκός Οίκος: Η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά με όπλα τη Ρωσία

Λευκός Οίκος: Η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά με όπλα τη Ρωσία
Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επεσήμανε ότι η ποσότητα των οβίδων δεν ήταν ασήμαντη, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει την ορμή ή την έκβαση του πολέμου. Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους Ουκρανούς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με «σημαντικό» αριθμό βλημάτων πυροβολικού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο Κίρμπι σε μια εικονική ενημέρωση είπε ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθούσε να κρύψει τις αποστολές διοχετεύοντάς τις μέσω χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Οι ενδείξεις μας είναι ότι η ΛΔΚ προμηθεύει κρυφά και θα παρακολουθήσουμε για να δούμε αν παραλαμβάνονται οι αποστολές», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα διαβουλεύεται με τα Ηνωμένα Έθνη για θέματα λογοδοσίας σχετικά με τις αποστολές.

«Έχουμε όντως μια αίσθηση για το πού θα μεταφέρουν αυτά τα οβίδες», είπε ο Κίρμπι, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν τις πιθανές επιλογές τους.

Ο Κίρμπι επεσήμανε ότι η ποσότητα των οβίδων δεν ήταν ασήμαντη, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει την ορμή ή την έκβαση του πολέμου. Ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους Ουκρανούς.

«Και σίγουρα δεν πρόκειται να αλλάξει τον λογισμό μας… ή με τόσους πολλούς από τους συμμάχους και εταίρους μας σχετικά με το είδος των δυνατοτήτων που θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στους Ουκρανούς», είπε.

Ο Κίρμπι είπε ότι οι αποστολές της Βόρειας Κορέας ήταν σημάδι όχι μόνο της προθυμίας της Πιονγκγιάνγκ να υποστηρίξει τη Ρωσία, αλλά και των ελλείψεων πυρομαχικών της Μόσχας που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τους ελέγχους των εξαγωγών.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν προμήθευσε ποτέ όπλα ή πυρομαχικά στη Ρωσία και δεν σκοπεύει να το κάνει, ενώ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «κρατήσουν το στόμα τους κλειστό» και να σταματήσουν να κυκλοφορούν φήμες που στοχεύουν να «αμαυρώσουν» την εικόνα της χώρας.

Αναφερόμενος στις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, ο Κίρμπι είπε ότι δεν αποτελούν άμεση απειλή για το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φροντίσουν να έχουν εκεί τις δυνατότητες για να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον 23 πυραύλους στη θάλασσα την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσγειώθηκε σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νότιας Κορέας, την οποία ο πρόεδρος της Νότιας Γιουν Σουκ-γιόλ περιέγραψε ως «εδαφική καταπάτηση».

Ήταν η πρώτη φορά που ένας βαλλιστικός πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στα ύδατα του Νότου από τη διαίρεση της χερσονήσου το 1945, και οι περισσότεροι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τον Βορρά σε μία μόνο μέρα. Η Νότια Κορέα εξέδωσε σπάνιες προειδοποιήσεις αεροπορικής επιδρομής και εκτόξευσε τους δικούς της πυραύλους ως απάντηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments