Διεθνή

Reuters: Εναντίον Ερντογάν για παραπληροφόρηση και λαθρεμπόριο ναρκωτικών η αντιπολίτευση

Reuters: Εναντίον Ερντογάν για παραπληροφόρηση και λαθρεμπόριο ναρκωτικών η αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: bolgegundem/Bloomberg

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανέφερε ότι ο αρχηγός του είναι ο πρώτος στόχος νόμου για την «παραπληροφόρηση» των μέσων ενημέρωσης

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανέφερε ότι ο αρχηγός του είναι ο πρώτος στόχος νόμου για την «παραπληροφόρηση» των μέσων ενημέρωσης, αφού η αστυνομία ζήτησε από τους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα για τα σχόλια που έκανε κατηγορώντας τις αρχές για μια «επιδημία ναρκωτικών».

Τον περασμένο μήνα το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που ζητά το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιτρέπει στους δικαστές να επιβάλλουν ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών σε όποιον διαδίδει ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.

Οι επικριτές λένε ότι αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ψευδές ή παραπλανητικό σύμφωνα με το νόμο είναι αόριστα ορισμένο και επιδέχεται κατάχρηση και η νομοθεσία έχει εγείρει βαθιές ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους στην Τουρκία και ερωτήματα για το ποιος μπορεί να διωχθεί.

Τη Δευτέρα, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε στο Twitter ότι η Άγκυρα δεν αμφισβήτησε την προέλευση των χρημάτων που εισήχθησαν στη χώρα και ότι αυτό το «βρώμικο χρήμα» από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Κιλιτσντάρογλου «κακό» για να κάνει έναν τέτοιο ισχυρισμό και είπε ότι η Τουρκία καταπολεμά επιτυχώς το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται από πολλούς ως ο πιο πιθανός υποψήφιος για να αμφισβητήσει τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο ανώτερος βουλευτής του CHP, Ενγκίν Αλτάι, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Κιλιτσντάρογλου ήταν “ο πρώτος στόχος του νόμου περί λογοκρισίας… (ο οποίος) έδωσε τον πρώτο του καρπό”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Altay και των μέσων ενημέρωσης, το αρχηγείο της τουρκικής αστυνομίας υπέβαλε καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα κατά του Κιλιτσντάρογλου σχετικά με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στο βίντεο του Twitter, ζητώντας την έναρξη δικαστικής υπόθεσης.

Η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η καταγγελία της αστυνομίας, σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, ανέφερε ότι το βίντεο στο Twitter προσπάθησε να μολύνει την αστυνομία με «αβάσιμους» ισχυρισμούς και ζητούσε δικαστική υπόθεση για «διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών στο κοινό».

Η κυβέρνηση λέει ότι ο νέος νόμος στοχεύει να ρυθμίσει τις διαδικτυακές δημοσιεύσεις, να προστατεύσει τη χώρα και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση.

Έχει απορρίψει την κριτική από ομάδες δικαιωμάτων και δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας που λένε ότι οι ασαφείς ορισμοί του νόμου μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά από τα δικαστήρια και να χρησιμοποιηθούν για να τιμωρήσουν τους διαφωνούντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments