Οικονομία

Προϋπολογισμός: Ψηφίστηκε στη Βουλή για το 2023 – Ποιες οι δαπάνες

Προϋπολογισμός: Ψηφίστηκε στη Βουλή για το 2023 – Ποιες οι δαπάνες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023 και ο απολογισμός δαπανών της για το 2021

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2023 και ο απολογισμός δαπανών της για το 2021. «Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει αύξηση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία συνδέεται με το κόστος της ενέργειας, με τον εξοπλισμό της νέας Βουλής η οποία θα προκύψει με τις εθνικές εκλογές, με τον πληθωρισμό που έχει επίπτωση και σε λειτουργικά έξοδα και σε αγορά αγαθών. Επίσης η αύξηση συνδέεται», όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, «και με την προσωπική διαφορά και με την αύξηση του προϋπολογισμού δαπανών στο Κανάλι της Βουλής».

Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023

Οι δαπάνες της Βουλής για το 2023 προϋπολογίζονται στα 148,9 εκατομμύρια ευρώ και, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • παροχές στους εργαζόμενους (μισθοί- εισφορές) που θα ανέλθουν σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ
  • κοινωνικές παροχές δηλαδή, υιοθεσίες παιδιών πεσόντων στρατιωτικών και στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάθε χρόνο η Βουλή δαπανά 700.000 με 800.000 ευρώ, για τις παροχές προς τις οικογένειες πεσόντων εν υπηρεσία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς που μετέχει το Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, που είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ
  • αγορές αγαθών και υπηρεσιών για τις οποίες προβλέπεται δαπάνη 27 εκατομμυρίων
  • τόκοι από δικαστικές αποφάσεις ύψους 55.000 ευρώ
  • αποθεματικό ύψους 100.000 ευρώ
  • πάγια περιουσιακά στοιχεία
  • αγορές έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βουλής ή τον επαναπατρισμό σημαντικών έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, από το εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2023, θα αξιοποιήσει το αποθεματικό του και δεν θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί. Το αποθεματικό αυτό του Ιδρύματος της Βουλής προέρχεται από τη χρηματοδότηση που είχε λάβει ενόψει της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η χρηματοδότηση εκείνη δεν δαπανήθηκε στο σύνολο της, λόγω πανδημίας, ενώ το βάρος της υλοποίησης δράσεων το ανέλαβε η Βουλή κατά κύριο λόγο.

Κώστας Καλλιαντέρης
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Κώστας Καλλιαντέρης Οικονομικός Συντάκτης
Εξειδικεύεται στην κάλυψη θεμάτων οικονομίας, επιχειρηματικότητας, ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών και αγορών. Παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλύοντας τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την πραγματική οικονομία. Διαθέτει εμπειρία στη δημοσιογραφική κάλυψη οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ, καθώς και στη σύνταξη αναλυτικών άρθρων για την αγορά, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο