Διεθνή

Στους αμμόλοφους και στα γήπεδα του Κατάρ

Στους αμμόλοφους και στα γήπεδα του Κατάρ
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αρχίζει στους αγωνιστικούς χώρους του Κατάρ, μιας μεσανατολικής χώρας με σημαντική ιστορική διαδρομή και με ταραγμένο παρόν.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αρχίζει στους αγωνιστικούς χώρους του Κατάρ, μιας μεσανατολικής χώρας με σημαντική ιστορική διαδρομή και με ταραγμένο παρόν.

Στο εμιράτο αυτό του Περσικού Κόλπου, ένα από τα πετρελαιωπαραγωγά μέρη της Ακτής της Ανακωχής, των Πειρατών, κατοικούν μονίμως δυόμιση εκατομμύρια άνθρωποι.

Κατέχει την ομώνυμη χερσόνησο, στη βάση της οποίας συνορεύει με την Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι.

Χάρη στο πετρέλαιο που παράγει, το εμιράτο του Κατάρ έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως μετά την ανεξαρτησία του, που την αποκτά το 1971 από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στις παραμονές της ανεξαρτησίας των εμιράτων του Περσικού Κόλπου, οι Βρετανοί κατέλαβαν προσπάθειες να τα ενσωματώσουν όλα σε μια ομοσπονδία που θα ελέγχονταν από τους Βρετανούς στρατιωτικά. Οι προσπάθειές τους όμως αποτυγχάνουν και η ομοσπονδία δεν σχηματίσθηκε ποτέ.

Το πετρέλαιο για το οποίο είναι διάσημο το Κατάρ ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’40 και από τότε μεταμόρφωσε ολόκληρη τη ζωή του φεουδαρχικού κρατιδίου. Η σύγχρονη τεχνολογία μπήκε στο εμιράτο, κατασκευάστηκε ένα ολόκληρο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και οι κάτοικοι ήρθαν σε κάποια επαφή με τις δυτικές αντιλήψεις.

Το Κατάρ όμως των αμμόλοφων και των υψηλών θερινών θερμοκρασιών κυβερνάται μέσω ενός πολιτικού καθεστώτος συνταγματικής μοναρχίας από τον οίκο των Αλ Θανί. Η ίδρυση πολιτικών κομμάτων προβλέπεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας αλλά οι εκλογές για την ανάδειξη εθνικής αντιπροσωπείας καθυστερεί εδώ και εννέα χρόνια.

Η έρημος, το μουσείο ισλαμικής τέχνης και το διεθνές αεροδρόμιο προετοιμάζονται για την αυριανή επίσημη έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης ποδοσφαίρου, με τους δυτικούς όμως να εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις.

Το εν λόγω Παγκόσμιο Κύπελλο θεωρείται από δυτικούς κύκλους ως το πιο αμφιλεγόμενο τουρνουά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το μακρινό 1930. Ο κυριότερος από αυτούς τους λόγους είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις τους από το καθεστώς είναι καθημερινή πρακτική.

Επίσης, οι μετανάστες εργαζόμενοι εργάζονταν πολλές ώρες και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και υπέστησαν διακρίσεις. Οι μετανάστες εργάτες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Κατάρ, καθώς και το 95 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στη χώρα προέρχεται από φτωχές χώρες, όπως είναι η Ινδία, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.

Μέσα στους αγωνιστικούς χώρους απαγορεύονται οι αγκαλιές και τα φιλιά, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπεται παρά μόνο στους χώρους των ξενοδοχείων.

Μια ακόμη ένσταση αφορά τα χρόνο διεξαγωγής των αγώνων. Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση αρχίζει χειμώνα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, σε αντίθεση προς τη δυτική πρόσληψη των συνδηλώσεων των μαζώξεων σε βεράντες και καφετέριες, με τις τηλεοράσεις σε πλατείες και καφετέριες με γιγαντοοθόνες. Για εμάς τους δυτικούς, το Μουντιάλ σημαίνει πανηγύρια και ξεφαντώματα σε κερκίδες, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους των πόλεών μας.

Η οικονομική απληστία όμως κυριάρχησε τελικά και μαζί με αυτήν ακόμη και η αλλαγή στην εποχή διεξαγωγής των παιχνιδιών.

Μια λύση που ακούστηκε είναι το μποϊκοτάρισμα του Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά δεν βρήκε μαζική απήχηση μεταξύ των θεατών, που πλέον περιμένουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες σε απευθείας μετάδοση από τα μέρη του πετρελαίου και τη χώρα των αμμόλοφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments