Διεθνή

Καζακστάν: Πάνω από 80% το ποσοστό του προέδρου Τοκάγιεφ σύμφωνα με τα exit poll

Καζακστάν: Πάνω από 80% το ποσοστό του προέδρου Τοκάγιεφ σύμφωνα με τα exit poll

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Ο Τοκάγιεφ αν και κάλεσε τη ρωσική βοήθεια για να καταστείλει τις ταραχές του Ιανουαρίου, έκτοτε κρατά αποστάσεις από τη Μόσχα, αποφεύγοντας να δώσει δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

 Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ οδηγείται σε μία συντριπτική νίκη στις πρόωρες εκλογές την Κυριακή, σύμφωνα με τα exit polls, ενισχύοντας την εξουσία του λιγότερο από ένα χρόνο αφότου παραγκώνισε τον επί μακρόν προκάτοχό του Ναζαρμπάγιεφ.

Ο πρώην διπλωμάτης, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2019, φαίνεται να καταγράφει μια νέα εκλογική νίκη – οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι κέρδισε μεταξύ 82% και 85% των ψήφων. Αυτό θα ενισχύσει στον 69χρονο πρώην διπλωμάτη, κατά τα πρότυπα του προκατόχου του, ο οποίος εξασφάλιζε συντριπτικές πλειοψηφίες επί 5 διαδοχικές θητείες.

Ο Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος είχε κρατήσει σημαντικές θέσεις μετά την παραίτησή του, τα παράτησε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στις αρχές του τρέχοντος έτους κατά την οποία σκοτώθηκαν 238 άτομα. Έκτοτε ο Τοκάγιεφ ανάγκασε τους συμμάχους του Ναζαρμπάγιεφ να εγκαταλείψουν άλλες θέσεις και άλλαξε ξανά το όνομα της πρωτεύουσας σε Αστάνα.

Ο Τοκάγιεφ κάλεσε τη ρωσική βοήθεια για να καταστείλει τις ταραχές του Ιανουαρίου, αλλά έκτοτε κρατά αποστάσεις από τη Μόσχα, αποφεύγοντας να δώσει δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν και η διολίσθηση της Ρωσίας στην ύφεση έχει πλήξει την οικονομία της γειτονικής της χώρας, ενώ η ισχύς του ρουβλίου, ενισχυμένη από τα capital controls, ώθησε τον πληθωρισμό στο Καζακστάν σε υψηλό 14 ετών.

Ο Τοκάγιεφ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έχει επιβλέψει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τη δική του διακυβέρνηση σε δύο θητείες. Υποσχέθηκε επίσης να μειώσει την εισοδηματική ανισότητα εξαλείφοντας τη διαφθορά και αναδιανέμοντας τον πλούτο πιο δίκαια στη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι προεδρικές εκλογές είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τα τέλη του 2024, αλλά μεταφέρθηκαν μετά τις αναταραχές του Ιανουαρίου και το συνταγματικό δημοψήφισμα που ακολούθησε. Ο Τοκάγιεφ είπε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει την “επαναφορά” του πολιτικού συστήματος προκηρύσσοντας πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος. Ο Τοκάγιεφ αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα Amanat φέτος και επέβλεψε τις μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν προβλέψει ότι κανένας από τους άλλους πέντε υποψηφίους δεν θα σκοράρει με διψήφιο αριθμό στην ψηφοφορία της Κυριακής.

Η αστυνομία συνέλαβε μερικές δεκάδες άτομα στο Αλμάτι που πραγματοποίησαν διαδηλώσεις μικρής κλίμακας κατά της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη, σύμφωνα με ομάδες της αντιπολίτευσης και τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία είπε ότι κάποιοι αφέθηκαν σύντομα ελεύθεροι, ενώ άλλοι αντιμετώπισαν κατηγορίες για πλημμέλημα.

Μέχρι να κλείσουν τα εκλογικά τμήματα σε όλο το Καζακστάν στις 9 το βράδυ τοπική ώρα, το 69,4% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται τη Δευτέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments