Διεθνή

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου, εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και πλαφόν

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου, εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και πλαφόν

Πηγή Φωτογραφίας: foxbusiness

Καμία αλλαγή στην πολιτική και τους στόχους για την παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να τηρήσει τους στόχους του για την παραγωγή πετρελαίου στη συνάντηση την Κυριακή, καθώς οι αγορές πετρελαίου αγωνίζονται να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο στην προσφορά από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στη ζήτηση και του ανώτατου ορίου τιμής της G7 στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η απόφαση έρχεται δύο ημέρες αφότου η Ομάδα των Επτά (G7) συμφώνησε ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες τον Οκτώβριο όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την ομάδα και έναν από τους ηγέτες της, τη Σαουδική Αραβία, ότι τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας παρά τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο ΟΠΕΚ+ υποστήριξε ότι είχε μειώσει την παραγωγή λόγω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Οκτώβριο λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης της Κίνας και της παγκόσμιας οικονομίας και των υψηλότερων επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες στην αγορά ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει ξανά την παραγωγή.

Όμως την Κυριακή η ομάδα των παραγωγών πετρελαίου αποφάσισε να διατηρήσει την πολιτική αμετάβλητη. Οι βασικοί υπουργοί του θα συνεδριάσουν ξανά την 1η Φεβρουαρίου για μια επιτροπή παρακολούθησης, ενώ μια πλήρης συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουνίου.

Την Παρασκευή, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο αργό πετρέλαιο σε μια κίνηση να στερήσουν τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει το πετρέλαιο της υπό πλαφόν και αναλύει πώς να απαντήσει.

Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του ΟΠΕΚ είπαν ότι το ανώτατο όριο τιμών προκαλεί σύγχυση και είναι πιθανώς αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πουλά το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ούτε η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ το Σάββατο, ούτε η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή συζήτησαν το ανώτατο όριο τιμών στη Ρωσία, ανέφεραν πηγές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ρωσία προτιμά να μειώσει την παραγωγή παρά να προμηθεύει πετρέλαιο κάτω από το ανώτατο όριο τιμών και είπε ότι το πλαφόν μπορεί να επηρεάσει άλλους παραγωγούς.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν εκφράσει απογοήτευση για το ανώτατο όριο λέγοντας ότι το μέτρο κατά της αγοράς θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τη Δύση εναντίον οποιουδήποτε παραγωγού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι το μέτρο δεν απευθύνεται στον ΟΠΕΚ .

Η JP Morgan δήλωσε την Παρασκευή ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αναθεωρήσει την παραγωγή το νέο έτος με βάση τα νέα στοιχεία για τις τάσεις της κινεζικής ζήτησης και τη συμμόρφωση των καταναλωτών με τα ανώτατα όρια τιμών στη ρωσική παραγωγή αργού και τη ροή των δεξαμενόπλοιων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments