Πολιτική

AFP: Συνελήφθη η Εύα Καϊλη για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ

AFP: Συνελήφθη η Εύα Καϊλη για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο

Στη σύλληψη της Εύας Καϊλή προχώρησαν μετά την απολογία της οι βελγικές αρχές, σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP,

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αναφέρει σχετικά:

«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».

Σημειώνεται ότι η Εύα Καϊλή έχει ασυλία ως ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με όσα ορίζει το πρωτόκολλο 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ασυλία ευρωβουλευτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περιπτώσεις επ’ αυτοφώρω αδικημάτων.

Σημειώνεται επίσης, ότι (προς το παρόν τουλάχιστον) η Εύα Καϊλή δεν χάνει τη θέση της ούτε ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ως ευρωβουλευτής. Μένει να φανεί εάν κινηθούν άλλες διαδικασίες από το Ευρωκοινοβούλιο από Δευτέρα.

Διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών Αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο αντέδρασε ακαριαία.

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Le Soir, η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να ερευνάται από τη βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία για ανάμειξη στην υπόθεση του σκανδάλου διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Κατά τίς ίδιες πληροφορίες κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στις βελγικές Αρχές, ενώ δημοσιεύματα στο Βέλγιο αναφέρουν ότι μάλλον έχει συλληφθεί ο σύζυγός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο έρευνας για «μίζες» από «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Η χώρα του Κόλπου δεν κατονομάζεται από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Σύμφωνα ωστόσο με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», πρόκειται για το Κατάρ, αξιωματούχοι του οποίου είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, ο οποίος ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Με ανάρτηση που πραγματοποίησαν στο επίσημο λογαριασμό στο twitter, η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών ζητά να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς τονίζοντας πως «Είμαστε τρομοκρατημένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Διατηρούμε στάση μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα, με πλήρη αποκάλυψη όσων έχουν συμβεί και θα συνεργαστούμε με όλες τις αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments