Διεθνή

Φυσικό αέριο: Προς “ναυάγιο” το πλαφόν στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας – Στους “κατά” και η ΕΚΤ

Φυσικό αέριο: Προς “ναυάγιο” το πλαφόν στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας – Στους “κατά” και η ΕΚΤ
Μυρίζει... ξανά αδιέξοδο για το πλαφόν στο Συμβούλιο υπ. Ενέργειας της επόμενης Τρίτης – Πλάι στους υπόλοιπους «κατά» και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Προβληματισμό απέναντι στην πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο δύναται να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επίσημη γνωμοδότησή της.

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε η ΕΚΤ σε γνωμοδότηση που φέρει την υπογραφή της επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός πως η ΕΚΤ εκτιμά πως στόχος των προτάσεων ήταν να μετριαστούν τα ακραία επίπεδα τιμών αερίου και η έντονη μεταβλητότητα, εντούτοις στην γνωμοδότηση προς τα ευρωπαϊκά όργανα, η Τράπεζα προειδοποιεί πως τα μέτρα που προτάθηκαν είναι σε θέση να πετύχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

«Ο σχεδιασμός του μηχανισμού μπορεί να αυξήσει τη μεταβλητότητα, να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των Κεντρικών Τραπεζών να διαχειρίζονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους και μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για τη μετάβαση στη εξωχρηματιστηριακή αγορά», αναφέρεται ακόμα στο κείμενο της γνωμοδότησης της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει τον ρόλο της στη διαδικασία ενεργοποίησης και τερματισμού του πλαφόν στις τιμές, καθώς η τρέχουσα πρόταση μπορεί να καταπατήσει την ανεξαρτησία της και να αναθέσει ένα νέο καθήκον στην τράπεζα χωρίς την απαραίτητη αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Νωρίτερα, το ρεπορτάζ του energypres αναφερόταν στο ενδεχόμενο της μη επίτευξης συμφωνίας για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα απογοήτευε εκ νέου τους Ευρωπαίους καταναλωτές και θα δημιουργούσε έδαφος να διατηρηθεί το ανατιμητικό κλίμα στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο.

Καθώς καταφθάνει το πρώτο κύμα ψύχους στην Ευρώπη, οι ενδείξεις από τη στάση που τηρούν τουλάχιστον έξι ευρωπαϊκές χώρες συνηγορούν υπέρ ενός νέου ναυαγίου στις διαβουλεύσεις των υπουργών Ενέργειας, παρά υπέρ μιας εύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Γερμανικές πιέσεις να επιστρέψει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής

Το ακριβό φυσικό αέριο τρομάζει. Ωστόσο άλλες προτεραιότητες φαίνεται ότι έχει το μπλοκ του Βορρά. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, το Βερολίνο πιέζει ώστε το θέμα να φύγει από τους υπουργούς Ενέργειας και να επιστρέψει στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου. Αυτό φυσικά θα σήμαινε πισωγύρισμα, καθώς ήταν η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής, του Οκτωβρίου, αυτή που είχε παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ζητώντας του να εξειδικεύσει τα όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί από τους 27 ηγέτες. Επομένως, κάθε περαιτέρω συζήτηση μόνο να αποδυναμώσει όσο είχαν συμφωνηθεί τον Οκτώβριο, μπορεί, παρά να βελτιώσει το τελικό πακέτο στο θέμα του πλαφόν.

Έξι πάντως ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων Γερμανία και Ολλανδία, φέρονται να προειδοποιούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο, ότι δεν πρόκειται να δεχτούν περαιτέρω μείωση της τιμής του πλαφόν, εκφράζοντας τη διαφωνία τους απέναντι στην τελευταία πρόταση της τσεχικής προεδρίας για 220 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, στην οποία εντάσσονται επίσης Αυστρία, Δανία, Εσθονία και Λουξεμβούργο, εμφανίζεται να επιμένει στην αρχική κοινοτική πρόταση (275 ευρώ), βάζοντας κόκκινη γραμμή σε οποιαδήποτε μείωση κάτω από αυτά τα επίπεδα. Η άρνησή τους έγκειται στη γνωστή άποψη ότι η επιβολή πλαφόν θα διαταράξει την λειτουργία της αγοράς, καθώς οι προμηθευτές αερίου θα φύγουν από την Ευρώπη και θα στραφούν σε χώρες όπου οι τιμές συνεχίζουν να διαμορφώνονται ελεύθερα.

Και νέες συναντήσεις πριν την Τρίτη

Τίποτα επομένως δεν συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι οι 27 είναι κοντά σε κάποια συμφωνία. Οι ζυμώσεις πάντως συνεχίζονται ενόψει και του συμβουλίου της Τρίτης, με τις πληροφορίες να μιλούν για νέες συναντήσεις σήμερα ή αύριο Σάββατο, με την τσεχική προεδρία να επιδιώκει την επίτευξη κάποιας συμβιβαστικής λύσης.

Η προ ημερών πρόταση που έφερε για τον «μηχανισμό διόρθωσης τιμών», όπως ονομάζει το πλαφόν η Κομισιόν, προβλέπει ότι αυτό θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπερνά τα 220 ευρώ για πέντε συνεχόμενες ημέρες.

Συγκριτικά με την αρχική εισήγηση της Κομισιόν, η οποία μιλούσε για πλαφόν στα 275 ευρώ, εφόσον η τιμή έχει διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά για δυο εβδομάδες – όροι που στην ουσία ακύρωναν το πλαφόν, πριν καν θεσμοθετηθεί – η τσεχική πρόταση είναι πολύ καλύτερη. Επίσης, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αν η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στον TTF και του μέσου όρου τιμών spot στο LNG ξεπερνά τα 35 ευρώ για πέντε ημέρες (αντί 58 ευρώ για 10 ημέρες στην αρχική πρόταση).

Χρειάστηκε η απειλή από 15 χώρες που υποστηρίζουν το πλαφόν ότι θα μπλοκάρουν όλο το ενεργειακό πακέτο του Οκτωβρίου (κοινή προμήθεια αερίου, μηχανισμός αλληλεγγύης, κλπ), μία νέα πρόταση από επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς επίσης αλλεπάλληλες ζυμώσεις και διαπραγματεύσεις, προκειμένου να φτάσουμε στην τελευταία πρόταση.

πηγή: energypres

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments