Διεθνή

Politico: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με ρίψη τουρκικών πυραύλων

Politico: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα με ρίψη τουρκικών πυραύλων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Αρχείου

Η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την ελληνική πρωτεύουσα εκτός και αν «μείνουν ήρεμοι», κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική της κατά της Ελλάδας.

Η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα ότι ένας πύραυλος θα μπορούσε να χτυπήσει την ελληνική πρωτεύουσα εκτός και αν «μείνουν ήρεμοι», κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική της κατά της Ελλάδας.

«Τώρα αρχίσαμε να κατασκευάζουμε τους δικούς μας πυραύλους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή στη Σαμψούντα, στη βόρεια Τουρκία. «Φυσικά αυτή η παραγωγή τρομάζει τους Έλληνες. Όταν λες «Tayfun», ο Έλληνας φοβάται και λέει, «Θα χτυπήσει την Αθήνα». Λοιπόν, φυσικά και θα χτυπήσει».

Το Tayfun, το οποίο είναι τουρκικό για «τυφώνας» είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από την Τουρκία. Ο πύραυλος, ο οποίος δοκιμάστηκε τον Οκτώβριο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και χτύπησε στόχο σε απόσταση περίπου 560 χιλιομέτρων, βεληνεκές υπερδιπλάσιο από αυτό των σημερινών πυραύλων στο οπλοστάσιο της Τουρκίας.

«Αν δεν μείνετε ήρεμοι, αν προσπαθήσετε να αγοράσετε κάτι [για να οπλιστείτε] από εδώ και από εκεί, από την Αμερική μέχρι τα νησιά, μια χώρα όπως η Τουρκία δεν θα είναι θεατής. Κάτι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει εντείνει τη ρητορική της κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες εν μέσω αυτού που η Άγκυρα θεωρεί ως αυξανόμενη στρατιωτική συσσώρευση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας. Σε μια επαναλαμβανόμενη, αραιά καλυμμένη απειλή, ο Ερντογάν είπε: «Μπορούμε να κατέβουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν έρθει η ώρα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Ελλάδα να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, διαφορετικά η Άγκυρα «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα επί τόπου».

Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι γειτονικές χώρες έχουν διαφωνίες για δεκαετίες για μια σειρά διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των αλληλεπικαλυπτόμενων αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα τους και της μακροχρόνιας διένεξης για την Κύπρο.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Ελλάδα κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους της να βάλουν τέλος στην εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας ή να ρισκάρουν μια άλλη κατάσταση στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments