Πολιτική

Ο Πρωθυπουργός για την αναγκαιότητα κράτους και κυβέρνησης στον Φιλελευθερισμό

Ο Πρωθυπουργός για την αναγκαιότητα κράτους και κυβέρνησης στον Φιλελευθερισμό
Μέσα σε μία ημέρα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του κράτους και της κυβέρνησης στον φιλελευθερισμό.

Μέσα σε μία ημέρα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του κράτους και της κυβέρνησης στον φιλελευθερισμό. Την κρατική παρέμβαση στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς την συνέδεσε με τον σύγχρονο προοδευτισμό και το φιλελεύθερο επιχείρημα, σε πείσμα των παραποιήσεων από ορισμένες αμετροεπείς δυνάμεις, που αυταναγορεύνται «φιλελεύθερες» και οι οποίες παραδίδουν μαθήματα φιλελευθερισμού, σε «ελεύθερη οικονομία χωρίς κράτος και χωρίς κυβέρνηση».

Το πρωί, το πολιτικό μήνυμα του φιλελεύθερου πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη κατέφθασε από τη Βόρειο Ελλάδα, εκεί όπου υπερασπίστηκε το προοδευτικό πρόσημο της πρόσφατης ρύθμισης στην αγορά τροφίμων, σε συνθήκες ενεργειακών και πληθωριστικών κρίσεων.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πριν από δύο μέρες είχα την ευκαιρία, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, να εξαγγείλω ένα ακόμα σημαντικό μέτρο στήριξης της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων Ελλήνων απέναντι στην έφοδο του πληθωρισμού: 10% έκπτωση σε όλες τις αγορές που θα γίνονται από τον Φεβρουάριο και μετά για είδη πρώτης ανάγκης σε όλα τα καταστήματα τροφίμων.

Και τα χρήματα για να στηρίξουμε παραπάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά τα παίρνουμε από την υπερφορολόγηση των δύο ελληνικών διυλιστηρίων».

Για τον φιλελεύθερων διαυγών πεποιθήσεων πρωθυπουργό, «αυτό σημαίνει προοδευτική πολιτική: να παίρνεις από τους λίγους για να δίνεις στους πολλούς και όχι το ανάποδο».

Το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα, με αφορμή την ευτυχή στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό πλαφόν στο φυσικό αέριο, υπενθυμίζοντας την κλασική φιλελεύθερη παραδοχή, ότι η παρέμβαση των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων στη σφαίρα της οικονομίας γίνεται όταν οι δυνάμεις της αγοράς αποτυγχάνουν στην πράξη να αυτορυθμιστούν: «Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Πρόκειται για σαφείς τοποθετήσεις για το ρόλο του κράτους και των κυβερνήσεων σε συνθήκες οικονομικού φιλελευθερισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments