Διεθνή

Κορωνοïός: Η παγκόσμια κοινότητα απέναντι στον νέο κίνδυνο από την Κίνα

Κορωνοïός: Η παγκόσμια κοινότητα απέναντι στον νέο κίνδυνο από την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/cnn

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδριάζει για τη λήψη αποφάσεων απέναντι στην χαλάρωση των μέτρων, που αποφάσισε το Πεκίνο. Ήδη, όμως, μια σειρά από χώρες έχουν κινηθεί για να προλάβουν πιθανή υγειονομική επιδείνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδριάζει για τη λήψη αποφάσεων απέναντι στην χαλάρωση των μέτρων, που αποφάσισε το Πεκίνο. Ήδη, όμως, μια σειρά από χώρες έχουν κινηθεί για να προλάβουν πιθανή υγειονομική επιδείνωση.

Έτσι, ενώ στο εσωτερικό της κινεζικής κοινωνίας κυριαρχεί ένα αίσθημα ανακούφισης από την παρατεταμένη πολιτική του «μηδενικού covid», στο εξωτερικό τα νέα γίνονται δεκτά με ανησυχία και σκεπτικισμό.

Χρονικά πρώτη χώρα που κινήθηκε ενώπιον μιας πιθανούς επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών, είναι η Ιταλία. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε χθες να υποβάλει σε τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, ισχυριζόμενη πως «αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την επιτήρηση και την εξατομίκευση πιθανών παραλλαγών του ιού προκειμένου να προστατευθεί ο ιταλικός πληθυσμός».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν ότι  από τις 5 Ιανουαρίου, «όλοι οι αεροπορικοί ταξιδιώτες ηλικίας 2 ετών και άνω που προέρχονται από την Κίνα θα πρέπει να κάνουν τεστ όχι περισσότερο από δύο ημέρες πριν από την αναχώρησή τους», ανεξαρτήτως εθνικότητας ή εμβολιασμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η ταχεία μετάδοση του ιού στην Κίνα θα προκαλέσει την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Αμερικανός αξιωματούχος επέκρινε «την έλλειψη δεδομένων», που παρείχε η Κίνα ενόψει της έξαρσης των υποθέσεων.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία θα απαιτεί έλεγχο των αφίξεων για επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα. Επομένως, αυτοί οι ταξιδιώτες θα είναι οι μόνοι, μαζί με εκείνους που παρουσιάζουν συμπτώματα του Covid – 19, που θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κατά την αποβίβαση. Εάν αποδειχθεί ότι οι ταξιδιώτες είναι θετικοί, θα τους επιβάλλεται επταήμερη καραντίνα σε ειδικές εγκαταστάσεις, που προβλέπονται για το σκοπό αυτό.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν «ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των Γάλλων», με την απαίτηση «να εξετάσουν το ζήτημα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Το υπουργείο Υγείας, μετά από σχετική συνεννόηση με την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν,  δήλωσε ότι είναι «έτοιμο να μελετήσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ως αποτέλεσμα, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας και εντός του νομικού πλαισίου που υπάρχει σήμερα».

 Από την πλευρά του, το νησί της  Ταιβάν, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί ως μέρος της εδαφικής επικράτειάς του, ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα. Οι δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην καθ’ ημάς ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η Κομισιόν«υπό το πρίσμα της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», πρόκειται να συγκαλέσει, σήμερα το πρωί, μια ειδική επιτροπή που θα συγκεντρώσει εκπροσώπους των Υπουργείων Υγείας των 27 χωρών μελών. Στόχος είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς (υγειονομικούς) οργανισμούς της ΕΕ πιθανά μέτρα για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», με βάση όσα διαρρέουν αρμόδια κοινοτικά όργανα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments