Διεθνή

Σύνοδο Κορυφής: Τι θα συζητήσουν ΕΕ και Ουκρανία στο Κίεβο

Σύνοδο Κορυφής: Τι θα συζητήσουν ΕΕ και Ουκρανία στο Κίεβο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Χωρίς την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του Κιέβου στις 3 Φεβρουαρίου.

Χωρίς την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του Κιέβου στις 3 Φεβρουαρίου. Φαίνεται ότι προέχει η παροχή πρόσθετης κοινοτικής, οικονομικής και στρατιωτικής, βοήθειας στην Ουκρανία πριν από μια ενδεχόμενη έναρξη κατ’ αρχήν διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, τη στιγμή που η δεύτερη μετρά οδυνηρές απώλειες στο πεδίο.

Η φιλολογία γύρω από τα αντικείμενα συζήτησης μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη είχε αρχίσει να αναζωπυρώνεται μετά και την ολοκλήρωση του ταξιδιού του Β. Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Στις συζητήσεις εκείνες, είχαν συζητηθεί, ανάμεσα στα άλλα και σύμφωνα με τις διαρροές, και οι προοπτικές μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα, με τον Ζελένσκι να είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει και την ανακτάκτηση της Κριμαίας. Φαίνεται εντούτοις ότι το πολιτικό – διπλωματικό σκέλος υποχωρεί προς όφελος της πρόσθετης οικονομικής και στρατιωτικής αρωγής της ΕΕ προς το Κίεβο. Άλλωστε, αυτό το αντικείμενο συζήτησης είχε συμφωνηθεί και αρχικά, από τον περασμένο μήνα. Και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στα πεδία των μαχών δεν προμηνύουν την ανάγκη κάποιας επίσπευσης των διπλωματικών και πολιτικών διαδικασιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβεβαιώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου. Θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, όπως ανέφερε το γραφείο του προέδρου. Ο Ζελένσκι συζήτησε τις λεπτομέρειες της συνάντησης υψηλού επιπέδου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία για το έτος, ανέφερε η δήλωση.

Οι ηγέτες συζήτησαν από κοινού την παράδοση «κατάλληλων» όπλων και την έναρξη του νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε να καταβληθεί μια πρώτη εισφορά στη χώρα του κατά τη διάρκεια του μήνα.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια νομοθετική δέσμη για να βοηθήσει οικονομικά την Ουκρανία, η οποία περιελάμβανε επίσης την καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα κέρδη των πολυεθνικών, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Την στιγμή που διαδραματίζονται αυτές οι εξελίξεις, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναγνώρισε τη Δευτέρα το θάνατο 63 στρατιωτών του σε ουκρανικά πλήγματα σε κατεχόμενη πόλη, στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει εσωτερική κριτική μετά τον θάνατο 63 στρατιωτών στην Ουκρανία, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πλήγμα, τη βαρύτερη απώλεια σε μία μόνο επίθεση που παραδέχτηκε η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής.

Το Euronews μεταδίδει σχετικά πως δριμεία κριτική εναντίον της ηγεσίας του στρατού από μερίδα Ρώσων αναλυτών, υποστηρικτών της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει το πολύνεκρο ουκρανικό χτύπημα σε ρωσική στρατιωτική βάση στην περιφέρεια του Ντόντετσκ. «Καταλογίζουν στην στρατιωτική ηγεσία έλλειψη οργάνωσης και παραθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δίπλα στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονταν εκατοντάδες στρατιώτες υπήρχε αποθήκη πυρομαχικών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments