Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πληρωμή

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πληρωμή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023.

Η παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών εκπνέει την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023. Οι δικαιούχοι θα πρέπεινα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, τη στιγμή μάλιστα που το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ακριβύνει, μετά το «κούρεμα» της κρατικής επιδότησης από τα 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, καθώς και από το τέλος της επιδότησης από τα διυλιστήρια που ανέρχονταν στα 3,75 λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στα 1,20 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης πληρωμής

Στις 21 Δεκεμβρίου είχε πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παλαιών δικαιούχων που είχαν υποβάλλει αίτηση την πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος γύρος πληρωμών έχει προσδιοριστεί για το τέλος Φεβρουαρίου, για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Θα υπάρξει και τρίτη καταβολή στο τέλος Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Το ύψος του επιδόματος διαμορφώνεται από 100 έως και 800 ευρώ ενώ προβλέπεται διπλασιασμός του ποσού έως και τα 1.600 ευρώ, για νέους δικαιούχους οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και για παλαιούς δικαιούχους οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις λοιπές επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση.

Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν

Σε 1.195.405 έφθασαν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για το επίδομα θέρμανσης, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 353.000 νοικοκυριά βρίσκονται σε αναμονή για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Πριν τα Χριστούγεννα, «μοιράστηκαν» σε 842.397 νοικοκυριά 190 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ του κρατικού κονδυλίου, με τους παλαιούς δικαιούχους να εισπράττουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος που τους είχε χορηγηθεί κατά την περσινή χειμερινή περίοδο.

Η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων τα τελευταία 24ωρα συνδέεται και με την ανοδική κίνηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, μετά το «κούρεμα» (από την 1η Ιανουαρίου) της κρατικής επιδότησης στα 15 λεπτά από 25 λεπτά το λίτρο. Η χαμηλότερη επιδότηση στην αντλία θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments