Διεθνή

Τουρκία: Ενδοδικαστηριακή έριδα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Τουρκία: Ενδοδικαστηριακή έριδα για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Πηγή Φωτογραφίας: EPA Tolga Bozoglu/

Ο Πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, αντίστοιχο του Συμβουλίου της Επικρατείας,  Μεχμέτ Ακάρτσα, υποστήριξε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο μερικές φορές τείνει να «υπερβαίνει την εξουσία του»

Ο Πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, αντίστοιχο του Συμβουλίου της Επικρατείας,  Μεχμέτ Ακάρτσα, υποστήριξε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο μερικές φορές τείνει να «υπερβαίνει την εξουσία του» και ότι ο «δικαστικός ακτιβισμός» μπορεί να προκαλέσει διαμάχες και αναταραχή στην κοινωνία, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στην τάση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να υπεισέρχεται στους τομείς ευθύνης άλλων δικαστηρίων. «Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», συμπλήρωσε, εγείροντας προβληματισμούς σε δημοσιογράφους και σε πολιτικούς αναφορικά με τις επικείμενες αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τις ερχόμενες εκλογές και την εξέταση της ικανότητας υποβολής υποψηφιότητας σ’ αυτές.

Ιδιαίτερα, σε σημερινή συνέντευξη, ο πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μεχμέτ Ακάρτσα επέκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο για «τάση υπέρβασης των εξουσιών του».

Αξιολογώντας τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Ακάρτσα επεσήμανε ότι ο νόμος και το Σύνταγμα δεσμεύουν επίσης το Συνταγματικό Δικαστήριο και πρόσθεσε: «Βλέπουμε όμως ότι υπάρχει μια τάση να το υπερβαίνουν κατά καιρούς. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων πρέπει να είναι πάντοτε σεβαστή από όλους».

Ο κορυφαίος διοικητικός δικαστής τόνισε ότι πρέπει «να ενεργούμε εντός των ορίων του νόμου και του Συντάγματος και ότι  κάθε αίτηση πρέπει να  βασίζεται στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, «αυτό αποτελεί σπουδαίο κέρδος για όλους τους πολίτες».

Το δικαστήριο πρέπει, σύμφωνα με τον Ακάρτσα, να χρησιμοποιεί ην εξουσία του προσεκτικά και χωρίς να υπερβαίνει τις εξουσίες του. «Έτσι αυξάνεται το κύρος των αποφάσεών του», είπε.

Ακόμη,  πρόεδρος του ΣτΕ δήλωσε ότι «υπάρχουν τομείς που πρέπει να διευκρινιστούν… Το Συνταγματικό Δικαστήριό μας πρέπει πάντοτε να επικεντρώνεται σε υποθέσεις που εμπίπτουν αποκλειστικά στο πεδίο της δικαστικής εξέτασης της ορθής εφαρμογής του κειμένου του Συντάγματος».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments