Διεθνή

Στη Λιβύη η Μελόνι για την υπογραφή συμφωνίας για το φυσικό αέριο

Στη Λιβύη η Μελόνι για την υπογραφή συμφωνίας για το φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/twitter TashfinLy

Στην Τρίπολη της Λιβύης βρίσκεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για το φυσικό αέριο, με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, παρά την ανασφάλεια και το πολιτικό χάος στη βορειοαφρικανική χώρα.

Στην Τρίπολη της Λιβύης βρίσκεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για το φυσικό αέριο, με στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, παρά την ανασφάλεια και το πολιτικό χάος στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η Μελόνι έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιβυκής εταιρείας πετρελαίου (National Oil Corp), Φαρχάτ Μπενγκνταρά, η συμφωνία με την ιταλική εταιρεία ENI είναι για 25 χρόνια και προβλέπει παραγωγή έως και 800 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο της Λιβύης και οι μεγάλες ένοπλες φατρίες απορρίπτουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, εγείροντας ανησυχίες για νέες συγκρούσεις μετά από δύο χρόνια ειρήνης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο με προμήθειες ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και άλλες χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ιταλία έχει πρωτοστατήσει στην προμήθεια φυσικού αερίου από την Αλγερία, χτίζοντας μια νέα στρατηγική συνεργασία με τη βορειοαφρικανική χώρα, που περιλαμβάνει επενδύσεις για να βοηθήσει την κρατική ενεργειακή εταιρεία Sonatrach να βάλει τέλος στη μειωμένη παραγωγή των τελευταίων ετών σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, οι συμφωνίες στις οποίες προχωρά η Τρίπολη δεν είναι βέβαιο ότι θα εφαρμοσθούν λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της Λιβύης, η οποία έχει διχάσει τη χώρα μεταξύ αντίπαλων φατριών που διεκδικούν τον έλεγχο της κυβέρνησης και αμφισβητούν η μία τις αξιώσεις της άλλης για πολιτική νομιμότητα.

Υπογραμμίζοντας τις πολιτικές διαιρέσεις στη Λιβύη, ο ίδιος ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Μοχάμεντ Ουν, απέρριψε οποιαδήποτε συμφωνία επρόκειτο να συνάψει η NΟC με την Ιταλία, λέγοντας πως τέτοιες συμφωνίες θα έπρεπε να γίνουν από το υπουργείο.

Ο επικεφαλής της NOC Μπενγκνταρά διορίστηκε πέρυσι από τον Ντμπεϊμπά, του οποίου η προσωρινή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το 2021 μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης και οι φατρίες που το υποστηρίζουν δήλωσαν στις αρχές του 2022, ότι η κυβέρνηση δεν είναι πλέον νόμιμη, απορρίπτοντας τόσο τον διορισμό του Μπενγκνταρά, όσο και τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τρίπολη με ξένες χώρες.

Το χάος στη Λιβύη από την εξέγερση του 2011, που υποστηριζόταν από το ΝΑΤΟ και ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι, έχει αφήσει μεγάλο μέρος της χώρας στα χέρια ένοπλων φατριών. Μια μικρή ιταλική στρατιωτική αποστολή έχει αναπτυχθεί στη Λιβύη εδώ και αρκετά χρόνια.

Η ανασφάλεια και η ανομία έχουν καταστήσει τη Λιβύη μια σημαντική, αλλά επικίνδυνη διαδρομή για τους μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά μέσω του ιταλικού νησιού της Λαμπεντούζα. Εκατοντάδες μετανάστες πεθαίνουν κάθε χρόνο προσπαθώντας να κάνουν το ταξίδι.

Η Μελόνι έχει καταστήσει την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης βασικό στοιχείο της κυβερνητικής της ατζέντας και έχει προωθήσει το θέμα σε πρόσφατες επισκέψεις της στην Αλγερία και την Αίγυπτο.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μεταναστευτικό ζήτημα, συνοδεύει την πρωθυπουργό στο ταξίδι της στη Λιβύη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments