Τεχνολογία

Επιστήμονες: Εντόπισαν 8 «ενδιαφέροντα σήματα» για την αναζήτηση εξωγήινων

Επιστήμονες: Εντόπισαν 8 «ενδιαφέροντα σήματα» για την αναζήτηση εξωγήινων

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Το νέο σύστημα προορίζεται να επιτρέψει στους ερευνητές να «χτενίσουν» τον τεράστιο όγκο δεδομένων που μας έρχονται από το σύμπαν

Μια νέα μέθοδος εκμάθησης μέσω μηχανικής υποστήριξης έχει εντοπίσει οκτώ «ενδιαφέροντα σήματα» τα οποία προηγουμένως είχαν παραμείνει απαρατήρητα και σχετίζονται με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, λένε οι επιστήμονες.

Αυτά τα σήματα – που προέρχονται από πέντε αστέρια σχετικά κοντά στη Γη – θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ενδείξεις εξωγήινης νοημοσύνης σε άλλους κόσμους, λένε. Και συμπληρώνουν ότι με βάση αυτά τα σήματα η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μας επιτρέψει να βρούμε επιτέλους ίχνη ζωής πέρα από τη Γη, αναφέρει ο Independent.

Μεγάλο μέρος της αναζήτησης για εξωγήινα δείγματα ερευνά για «τεχνο-υπογραφές» ή σήματα που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από εξωγήινη τεχνολογία, τυχαία ή σκόπιμα.

Αλλά οι επιστήμονες δυσκολεύονται να βρουν αυτές τις «τεχνο-υπογραφές», εν μέρει επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ενδεχόμενες σαν κι αυτές, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από παρεμβολές.

Τι παρέχει το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα προορίζεται να επιτρέψει στους ερευνητές να «χτενίσουν» τον τεράστιο όγκο δεδομένων που μας έρχονται από το σύμπαν και να βοηθήσει στη γρηγορότερη διαλογή για να βρούμε σήματα που μπορεί να μας ενδιαφέρουν. Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους ερευνητές να φιλτράρουν τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να συμβούν επί παραδείγματι όταν τα όργανα λαμβάνουν παρεμβολές από την ανθρώπινη τεχνολογία.

Έχουν ήδη βρει οκτώ «πολλά υποσχόμενα σήματα ενδιαφέροντος εξωγήινης νοημοσύνης που δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως». Αυτό γράφουν οι ερευνητές σε ένα νέο έγγραφο που περιγράφει το σύστημα. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις αυτών των στόχων δεν έχουν ακόμη οδηγήσει στον εκ νέου εντοπισμό παρόμοιων σημάτων, λένε οι επιστήμονες.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τεχνικά σήματα έχει επικεντρωθεί στις ραδιοσυχνότητες, επειδή ταξιδεύουν εύκολα στο διάστημα και τα συστήματα για την αποστολή και την ανίχνευσή τους μπορούν να κατασκευαστούν σχετικά εύκολα επίσης. Ειδικότερα, οι ερευνητές αναζητούν ραδιοσήματα, που μπορούν να ξεχωρίσουν ευκολότερα από τις φυσικές ραδιοεκπομπές που καταγράφονται τακτικά σε όλο το σύμπαν

Το νέο σύστημα αναζήτησε τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί για αυτά τα ραδιοσήματα, τα οποία προέρχονται από όλο το σύμπαν. Περιγράφεται σε μια δημοσίευση με τίτλο «A deep-learning search for technosignatures from 820 nearby stars», που δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.

Οι επιστήμονες έψαξαν σε 115 εκατομμύρια αποσπάσματα δεδομένων και βρήκαν σχεδόν 3 εκατομμύρια ενδιαφέροντα σήματα . Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό είναι πιθανώς μια «υπεραρίθμηση», δεδομένου του τρόπου με τον οποίο το σύστημα ερευνά μέσα από αυτά τα αποσπάσματα, και πως πολλά από τα σήματα πιθανώς προέρχονται από παρεμβολές.

Μετά το φιλτράρισμα των σημάτων που έμοιαζαν να είναι ψευδώς θετικά, έμειναν 20.515 σήματα. Από αυτά, βρήκαν οκτώ σήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που τράβηξαν την προσοχή των ερευνητών.

Τα οκτώ σήματα προέρχονται από πέντε διαφορετικά αστέρια, όλα σε απόσταση μεταξύ 30 και 90 έτη φωτός από τη Γη.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν επιχείρησαν να βγάλουν κανένα συμπέρασμα για το αν τα σήματα αυτά «παράγονται πραγματικά από εξωγήινη νοημοσύνη». Προτρέπουν ωστόσο άλλους επιστήμονες να συνεχίσουν να εξετάζουν αυτούς τους στόχους, με την ελπίδα να ανακαλύψουν από πού προέρχονται τα σήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments