Nέα της αγοράς

Επίθεση Λευκού Οίκου στην Exxon Mobil: Εξωφρενικά τα κέρδη της

Επίθεση Λευκού Οίκου στην Exxon Mobil: Εξωφρενικά τα κέρδη της

Πηγή Φωτογραφίας: SEBASTIEN PIRLET/REUTERS - EUROKINISSI - pixabay - AP

«Αντί να αυξήσει την παραγωγή, ρίχνει τα κέρδη - ρεκόρ στις τσέπες στελεχών και μετόχων» σχολίασε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο οι κυβερνήσεις της Δύσης και δη ο Λευκός Οίκος να σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ωστόσο στην εποχή της ενεργειακής κρίσης τα υπερκέρδη των κολοσσών του κλάδου προκαλούν οξείες αντιδράσεις. Έτσι και η αμερικανική κυβέρνηση δεν δίστασε να εξαπολύσει τα βέλη της κατά του πετρελαϊκού γίγαντα, Exxon Mobil.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «εξωφρενικά» τα κέρδη – ρεκόρ ύψους 55,7 δισ. δολαρίων που εμφάνισε για το 2022 η Exxon Mobil, τα οποία ήταν και υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2021. «Είναι εξωφρενικό η Exxon να καταγράφει νέο ρεκόρ σε κέρδη για δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία την ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες αναγκάζονταν να πληρώσουν τόσο υψηλές τιμές στην αντλία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αμπντουλάχ Χασάν, ερωτηθείς σχετικά στη συνέχεια από δημοσιογράφους για το θέμα, σχολίασε πως «τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι πετρελαϊκές έχουν ό,τι χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων κερδών – ρεκόρ και χιλιάδων αναξιοποίητων, αλλά εγκεκριμένων αδειών για αύξηση της παραγωγής τους. Αντ’αυτού επιλέγουν να ρίχνουν αυτά τα κέρδη στις τσέπες στελεχών και μετόχων».

Σε συνέντευξή του στο CNBC ο επικεφαλής της Exxon Mobil, Ντάρεν Γουντς, τόνισε πως καλό θα είναι ο Λευκός Οίκος να «κοιτάξει τα πραγματικά δεδομένα», υποστηρίζοντας πως η εταιρεία συνέχισε να δαπανά χρήματα για project πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά την πίεση από επενδυτές και άλλους να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Βεβαίως τα αποτελέσματά μας ξεκάθαρα επωφελήθηκαν από τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, αλλά για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα πλεονεκτήματα σε μία αγορά με έλλειψη προσφοράς, η δουλειά μας άρχισε χρόνια πριν» ανέφερε ο Γουντς, κάνοντας λόγο για «δικαίωση της στρατηγικής της εταιρείας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments