Διεθνή

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδιάζει την «καταστροφή» της Μολδαβίας

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία σχεδιάζει την «καταστροφή» της Μολδαβίας

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η χώρα του έχει υποκλέψει σχέδια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για την καταστροφή της Μολδαβίας

Σε ομιλία του σε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι πρόσφατα ενημέρωσε τον πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σάντου για το υποτιθέμενο σχέδιο.

«Την ενημέρωσα ότι υποκλέψαμε το σχέδιο καταστροφής της Μολδαβίας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Ζελένσκι μέσω μεταφραστή.

Είπε ότι τα έγγραφα έδειχναν «ποιος, πότε και πώς» το σχέδιο θα «διέλυε τη δημοκρατία της Μολδαβίας και θα εγκαθίδρυε τον έλεγχο της Μολδαβίας».

Ο Ζελένσκι είπε ότι το σχέδιο ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που επινόησε η Ρωσία για να καταλάβει την Ουκρανία.

Είπε ότι δεν γνωρίζει αν η Μόσχα διέταξε τελικά την εκτέλεση του σχεδίου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατρέψει τη Μολδαβία σε «άλλη μια Ουκρανία».

Είπε ότι η Δύση υποστήριξε την εκλογή το 2020 της φιλοδυτικής κας Σάντου, υποστηρίζοντας ότι είναι πρόθυμη να εισάγει τη χώρα στο ΝΑΤΟ, να συγχωνεύσει τη Μολδαβία με τη Ρουμανία και «πρακτικά είναι έτοιμη για όλα».

Τον Δεκέμβριο, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα επίθεση φέτος με στόχο τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου μέσω της νότιας Ουκρανίας προς την υποστηριζόμενη από τη Μολδαβία αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Εκτείνεται περίπου 402 χιλιόμετρα από την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείστερου έως τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 1.500 στρατιώτες ονομαστικά ως ειρηνευτές στην αποσχισθείσα περιοχή.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας πιέζει για πρόσθετη βοήθεια με τη μορφή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Μετά από επισκέψεις στο Λονδίνο και το Παρίσι, δήλωσε στους ευρωβουλευτές στο Βέλγιο: «Αμυνόμαστε ενάντια στην πιο επικίνδυνη δύναμη που πάει κατά του σύγχρονου κόσμου και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, στο πεδίο της μάχης, μαζί με εσάς».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την αταλάντευτη υποστήριξή σας στη χώρα μας και τις φιλοδοξίες μας, τις φιλοδοξίες μας να ζήσουμε σε μια ενωμένη, ελεύθερη Ευρώπη».

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, ειρωνεύτηκε «τον πρώην κωμικό με την πράσινη μπλούζα που κάνει τώρα περιοδεία σε όλη την Ευρώπη».

Είπαν: «Οι πομπώδεις εκκλήσεις του Ζελένσκι για τις αξίες της «ελευθερίας» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για τις οποίες το Κίεβο ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται, ήταν απροκάλυπτα υποκριτικές».

Οι δυο εκρήξεις που συνέβησαν μεταξύ 25 και 27 Απριλίου 2022 στην Υπερδνειστερία ανησύχησαν τους παρατηρητές, οι οποίοι υπέθεσαν ότι η Ρωσία ήθελε να προκαλέσει τους δικούς τους Ρώσους στρατιώτες που σταθμεύουν στην περιοχή.

Η διοίκηση του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της περιοχής, επλήγη από εκρήξεις στις 25 Απριλίου.

Οι αρχικές αναφορές υποστήριζαν ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από χειροβομβίδες με ρουκέτες που χρησιμοποιούν μόνο μερικοί στρατοί, συμπεριλαμβανομένης και του ρωσικού.

Ο Ουκρανός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Πόδολιακ προειδοποίησε ότι η Ρωσία στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας.

Δήλωσε: «Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας και υπαινίσσεται ότι η Μολδαβία θα πρέπει να περιμένει τους «επισκέπτες».

«Τα καλά νέα είναι ότι η Ουκρανία θα διασφαλίσει οπωσδήποτε τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Όμως, πρέπει να εργαστούμε ομαδικά».

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με περισσότερες εκρήξεις σε ένα πρώην αεροδρόμιο στο Βάρανκαου και μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Βλαντιμίροβτσα.

«Ο Πούτιν είναι δράκος που δε θα χορτάσει ποτέ την πείνα του»

«Ο Πούτιν είναι δράκος που πρέπει να φάει. Για να ικανοποιήσεις την πείνα του, του δίνεις τη μία χώρα μετά την άλλη, ή έστω κομμάτια τους», δηλώνει ο πρόεδρος την Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel και εκφράζει την πεποίθηση ότι, εάν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, «θα κάνει το ίδιο και αλλού». Τονίζει επανειλημμένα ότι η στήριξη του αγώνα της Ουκρανίας είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ευρωπαίων, ενώ περιγράφει τη σχέση του Κιέβου με το Βερολίνο ως «μία πάνω, μία κάτω».

«Η δύναμη του Πούτιν στηρίζεται στις νίκες και στις κατακτήσεις (…) Δεν μπορείς να τον σταματήσεις, γιατί είναι δράκος που πρέπει να φάει. Για να ικανοποιήσεις την όρεξή του, του δίνεις τη μια χώρα μετά την άλλη, ή τουλάχιστον κομμάτια από αυτές (…) Αλλά στον σημερινό κόσμο, ούτε τα σύνορα ούτε οι ωκεανοί θα σταματήσουν τους Ρώσους. Είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό», δηλώνει ο κ. Ζελένσκι και καταλογίζει στη ρωσική πλευρά την ευθύνη για την κλιμάκωση των συγκρούσεων. «Έχουν βασανίσει, δολοφονήσει και θάψει ανθρώπους ζωντανούς. Ήξερα από βιβλία ότι υπήρχε αυτό το είδος θηριωδίας, μαζικής δολοφονίας. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε ξανά στον σημερινό κόσμο. Εάν ο Πούτιν κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, θα κάνει το ίδιο και αλλού», τονίζει. «Οι παραδόσεις βαρέων αρμάτων μάχης σημαίνουν μόνο ότι είμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Και αύριο δεν θα είναι τανκς, θα είναι αεροπλάνα ή κάτι άλλο. Μόλις οι Ρώσοι φτάσουν στα σύνορά σας, θα πρέπει να θυσιάσετε τις ζωές των ανθρώπων σας. Γι’ αυτό, αυτό που κάνει σήμερα η Ουκρανία είναι πιο ευνοϊκό για τις χώρες σας», συνεχίζει ο ουκρανός πρόεδρος.

Πηγή: dailymail.co.uk

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments