Διεθνή

Πώς το Κατάρ χρησιμοποίησε μια μυστική συμφωνία για να δεσμευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πώς το Κατάρ χρησιμοποίησε μια μυστική συμφωνία για να δεσμευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το POLITICO έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ μιας υποεπιτροπής του Κοινοβουλίου και μιας οργάνωσης του Κατάρ. Επισήμως, ωστόσο, η συμφωνία δεν υπάρχει.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Eva Kaili, η υψηλών προδιαγραφών αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρέθηκε στη σκηνή στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz Carlton στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, συντονίζοντας μια συζήτηση για τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη δημοκρατία. «Βλέπουμε πάντα προσπάθειες πολιτικής παρέμβασης μεταξύ των κρατών μελών, ακόμη και στην Ευρώπη», είπε, στρεφόμενη προς τον συνεργάτη της. Η Καϊλή κοίταξε κάτω τις σημειώσεις της. «Πώς αισθάνεστε σε αυτή τη χώρα και τον ρόλο [της] στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής;» ρώτησε. «Η χώρα που μας φιλοξενεί σήμερα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια», ήρθε η εγκωμιαστική απάντηση όπως απάντησε ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αυτό το απόσπασμα συνομιλίας από μια διήμερη διάσκεψη θα είχε περάσει απαρατήρητο εκείνη τη στιγμή. Αλλά ακούστηκε σήμερα, ο έπαινος είναι φορτωμένος με ειρωνεία. Ο Kaili είναι στη φυλακή, παρασύρθηκε σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς υψηλών οκτανίων που κυριεύει το κατεστημένο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο οποίο το Κατάρ — αλλά και το Μαρόκο — κατηγορούνται ότι πληρώνουν τους βουλευτές της ΕΕ προκειμένου να επηρεάσουν το έργο του Κοινοβουλίου σύμφωνα με το Politico. 

Το συνέδριο δεν βγήκε στο απροχώρητο. Οι σπόροι του είχαν φυτευτεί περίπου δύο χρόνια πριν, όταν το τότε μέλος του κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri, ο φερόμενος ως αρχηγός του σχεδίου διαφθοράς, υπέγραψε μια ημιεπίσημη συμφωνία συνεργασίας με μια οργάνωση που συνδέεται με την κυβέρνηση του Κατάρ. Το POLITICO έλαβε τώρα το έγγραφο, αφού πρώτα έκανε αναφορά για την ύπαρξή του τον περασμένο μήνα. Το σύμφωνο, το οποίο υπέγραψε ο Panzeri ως επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου, συνέδεσε το σώμα της ΕΕ με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ. Δεσμεύτηκε για «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέροντας τα ετήσια «έργα» και την ανταλλαγή «εμπειριών και εμπειρογνωμοσύνης». Η γλώσσα έθεσε τις βάσεις για χρόνια συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων συνεδρίων και ταξιδιών νομοθετών στη Ντόχα, με το Κατάρ να καλύπτει πτήσεις business class και διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Σημειωτέον πάντως ότι η συμφωνία δεν υπάρχει επίσημα, σύμφωνα με τη Βουλή. Το σημείωμα δεν πέρασε ποτέ στους νομοθέτες για επανεξέταση – παρά το ότι ο Panzeri είπε ότι θα το έκανε – ούτε πέρασε από κανένα επίσημο κανάλι έγκρισης. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει επίσημη γνώση του εγγράφου στο οποίο αναφέρεστε», δήλωσε στο POLITICO αξιωματούχος των υπηρεσιών Τύπου του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το έγγραφο υπάρχει, απεικονίζοντας πώς μια ξένη χώρα μπόρεσε να δημιουργήσει ουσιαστικούς δεσμούς με τους νομοθέτες της ΕΕ και μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς ποτέ να πυροδοτήσει επίσημο κώδωνα κινδύνου στο θεσμικό όργανο.

«Αυτό είναι προβληματικό», δήλωσε η Μόνικα Χολμάιερ, ανώτερη ευρωβουλευτής από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που ηγείται της επιτροπής δημοσιονομικού ελέγχου. «Δείχνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ πιο ενήμεροι για το τι συμβαίνει». «Αυτό είναι εξαιρετικό», θαύμασε κάποιος που γνωρίζει πώς λειτουργεί η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων (γνωστή ως DROI). Το Κατάρ υποστηρίζει σταθερά ότι απορρίπτει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί αδικαιολόγητης παρέμβασης στο έργο της ΕΕ.

Ο Panzeri υπέγραψε τη συμφωνία στις 26 Απριλίου 2018, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής DROI στις Βρυξέλλες με τον Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος προήδρευσε της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ (NHRC). Το NHRC αναφέρει στον ιστότοπό του ότι απολαμβάνει «πλήρης ανεξαρτησίας» από την κυβέρνηση του Κατάρ. Απευθυνόμενος σε μια χούφτα ευρωβουλευτών σε μια εν πολλοίς άδεια αίθουσα, ο Αλ Μάρρι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ είχε κάνει «τεράστια βήματα» στις μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ακόμη επαρκής. Κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία και άλλους γείτονες του Κόλπου για την επιβολή αυτού που αποκάλεσε «συλλογικές κυρώσεις» εν μέσω διπλωματικής αντιπαράθεσης που οδήγησε σε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Στο τέλος της ωριαίας συνεδρίασης της επιτροπής, ο Panzeri έκανε μια σύντομη, παροδική αναφορά σε ένα «έγγραφο διαβούλευσης και συνεργασίας που θα υπογράψουμε σήμερα και θα παράσχουμε στα μέλη της υποεπιτροπής DROI» σύμφωνα με το Politico. 

Αλλά δεν το έλαβαν. «Δεν έχει συμβεί ποτέ», είπε ο Petras Auštrevičius, Λιθουανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής που ηγήθηκε του έργου της ομάδας του για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκείνη την εποχή. Δύο πρώην ευρωβουλευτές με ρόλους συντονισμού στην επιτροπή, η Barbara Lochbihler και η Marie-Christine Vergiat, δήλωσαν επίσης ότι δεν θυμούνται μια τέτοια συμφωνία. Ο Auštrevičius πρόσθεσε ότι ακόμη και η απόφαση να προσκληθεί ο Al Marri να μιλήσει στην επιτροπή εκείνη την ημέρα δεν είχε υπογραφεί από συναδέλφους ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική. «Φαίνεται ότι ο πρόεδρος [Panzeri] αποφάσισε να προσκαλέσει τον [Al Marri] μετά από μια πρόσφατη ιδιωτική επίσκεψη στο Κατάρ, την οποία δεν γνώριζα», είπε ο Auštrevičius.

Ο Αλ Μάρρι θα γινόταν αργότερα υπουργός Εργασίας του Κατάρ, καθώς η παγκόσμια κριτική αυξήθηκε για τη συμπεριφορά της Ντόχα προς τους μετανάστες εργάτες που κατασκεύαζαν τα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Giorgi, ο βοηθός του Panzeri, θα κρατηθεί αργότερα μαζί με το αφεντικό του και τον Kaili στην αρχική σύλληψη των αρχών. Και οι τρεις κατηγορήθηκαν για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Panzeri έχει τώρα μεσολαβήσει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, παραδεχόμενος ότι δωροδοκούσε ευρωβουλευτές με αντάλλαγμα μείωση της ποινής. Η Καϊλή και ο Γιώργης, που είναι σύντροφοι, αρνούνται κάθε αδίκημα. Οι δικηγόροι των Panzeri και Kaili δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Αλ Μάρρι θα γινόταν ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, καθώς η παγκόσμια κριτική αυξήθηκε για τη συμπεριφορά της Ντόχα προς τους μετανάστες εργάτες που κατασκεύασαν τα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Giorgi, ο βοηθός του Panzeri, θα κρατηθεί αργότερα μαζί με το αφεντικό του και τον Kaili στην αρχική σύλληψη των αρχών. Και οι τρεις κατηγορήθηκαν για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ο Panzeri έχει τώρα μεσολαβήσει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, παραδεχόμενος ότι δωροδοκούσε ευρωβουλευτές με αντάλλαγμα μείωση της ποινής. Η Καϊλή και ο Γιώργης, που είναι σύντροφοι, αρνούνται κάθε αδίκημα. Οι δικηγόροι των Panzeri και Kaili δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, οι αξιωματούχοι του κοινοβουλίου ξύνουν το κεφάλι τους για το πώς θα μπορούσε να είχε υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία. Ακόμη και η ίδια η υπογραφή καλύπτεται από μυστήριο. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου της Βουλής, η συμφωνία υπεγράφη στο γραφείο του Panzeri. Αλλά μια φωτογραφία της υπογραφής δείχνει ένα μέλος του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρόν, καθώς και τις επίσημες σημαίες της ΕΕ και του Κατάρ. Και ένα δεύτερο άτομο που γνωρίζει το έργο της επιτροπής είπε ότι η υπογραφή πραγματοποιήθηκε σε μια από τις επίσημες αίθουσες πρωτοκόλλου του Κοινοβουλίου, που συνήθως χρησιμοποιείται από ξένες αντιπροσωπείες. Το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας είναι ασαφές και ορολογικό.

«Αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διμερής δραστηριότητα μέσω διαβούλευσης και συνεννόησης συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών», αναφέρεται στην ίδια όψη του χαρτιού Α4. «Αυτή η κατανόηση», προσθέτει, «στοχεύει στη ρύθμιση και τη διευκόλυνση των σχέσεων μεταξύ του NHRC και του DROI μέσω της προώθησης στενότερης συνεργασίας, της ανταλλαγής διμερών εμπειρογνωμοσύνης, πληροφοριών και επαφών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η Elena Giordano, η Camille Gijs και η Νεκταρία Σταμούλη συνέβαλαν στο ρεπορτάζ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments