Πολιτική

Επαναλειτουργία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης

Επαναλειτουργία του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSΙ

«Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είναι ένα σημαντικό στρατηγικό στοιχείο για τη Βουλγαρία γιατί επιτρέπει πραγματική διαφοροποίηση και εναλλακτική προμήθεια μη ρωσικού πετρελαίου στο διυλιστήριο του Μπουργκάς, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ

Το έργο του αγωγού μεταξύ Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης επαναλειτούργησε επισήμως με απόφαση του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας Ρόζεν Χρίστοφ και του Έλληνα ομολόγου του Κώστα Σκρέκα μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν χθες δύο μνημόνια κατανόησης και συνεργασίας για τη σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των δύο Χωρών και για τη μελέτη των δυνατοτήτων υλοποίησης του έργου του αγωγού.  Ο αγωγός που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία, αποτελεί τμήμα του δεύτερου μνημονίου κατανόησης και, κατά την υπογραφή της συμφωνίας στην Ελλάδα, βρισκόταν και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος συναντήθηκε με την ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είναι ένα σημαντικό στρατηγικό στοιχείο για τη Βουλγαρία γιατί επιτρέπει πραγματική διαφοροποίηση και εναλλακτική προμήθεια μη ρωσικού πετρελαίου στο διυλιστήριο του Μπουργκάς, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αγωγός θα αυξήσει «την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των προμηθειών, καθώς αποφεύγει τις μεγάλες αναμονές και τους κινδύνους που συνδέονται με τη διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε ο Βούλγαρος αρχηγός κράτους.

Μακροπρόθεσμος στόχος για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είναι να αντικαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης.

Επίσης, η Βουλγαρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για το μεγάλης κλίμακας έργο μεταφοράς πράσινης ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη μέσω της Χώρας μας. Από την πλευρά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στην κατασκευή του νέου πετρελαϊκού αγωγού και στην απελευθέρωση του πετρελαίου από τη Ρωσία, λέγοντας ότι «Αθήνα και Σόφια, Σόφια και Αθήνα δεσμευόμαστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής ενός νέου πετρελαιαγωγού που θα συνδέει τα δύο κομβικά λιμάνια: την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς, αλλά και μέσω αυτών δύο θάλασσες: το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ένα σχέδιο, που όπως συζητούσαμε μέσα, αναβιώνει. Αλλά αναβιώνει υπό το φως νέων συνθηκών, όχι ως αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, αλλά ως αγωγός Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς, προσφέροντας στη Βουλγαρία εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού μαζί φυσικά και με ασφαλέστερο, με ταχύτερο και με φθηνότερο τρόπο μεταφοράς καυσίμων.

Όχι μόνο γιατί υποκαθιστά τα δεξαμενόπλοια τα οποία πρέπει να διέρχονται τα στενά του Βοσπόρου, αλλά και γιατί έτσι θα προστίθεται σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις οι οποίες ήδη λειτουργούν ή κατασκευάζονται -και μιλάω για τον IGB, για το FSRU της Αλεξανδρούπολης, για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση της νέας Σάντας με τη Marista». Η διακρατική αυτή συμφωνία είναι ο καρπός πολύμηνης ενεργειακής διπλωματίας ανάμεσα στα δύο κράτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments