Διεθνή

Στην Τσεχία οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες ανά κάτοικο

Στην Τσεχία οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες ανά κάτοικο

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Aurel Obreja

Η Τσεχία με πληθυσμό 10,5 εκατομμύρια κατοίκους φιλοξενεί τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Τσεχία με πληθυσμό 10,5 εκατομμύρια κατοίκους φιλοξενεί τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες σε καθεστώς προσωρινής προστασίας ανά κάτοικο, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στο τέλος του περασμένου έτους, υπήρχαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ αυτών, οι μισοί έμεναν στη Γερμανία και την Πολωνία και ακολουθούσε η Τσεχία που είχε ποσοστό 11%.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η ΕΕ αποφάσισε να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά τους κανόνες που επέτρεπαν στους πρόσφυγες να αποκτήσουν καθεστώς προσωρινής προστασίας – έναν μηχανισμό που παρέχει πρόσβαση στη δημόσια ασφάλιση υγείας, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν μάλιστα να παρατείνουν το καθεστώς προσωρινής προστασίας έως τον Μάρτιο του 2024 λόγω των συνεχιζόμενων μαχών στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε οριστεί να λήξει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανία και η Πολωνία χορήγησαν καθεστώς προσωρινής προστασίας σε 968.000 και 961.000 Ουκρανούς πρόσφυγες αντίστοιχα στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ η Τσεχία το έκανε για πάνω από 432.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τον Ondřej Plevák  και το EURACTIV.cz |

Περίπου 500.000 πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία έχουν εξασφαλίσει βίζα προσωρινής προστασίας στην Τσεχία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο εκτίμησε επίσης ότι στα τέλη του 2022 περίπου το ένα πέμπτο των προσφύγων είχε ήδη επιστρέψει στην πατρίδα του.

Η παράταση της προσωρινής προστασίας θα βοηθήσει στην απόκτηση ακριβέστερων στοιχείων σχετικά με το πόσοι πρόσφυγες παραμένουν πραγματικά στην Τσεχία. Από τις 20 Φεβρουαρίου, 230.000 Ουκρανοί ζήτησαν την παράταση της προστασίας, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.

Οι περισσότεροι Τσέχοι τάσσονται υπέρ της βοήθειας προς τους πρόσφυγες και της ευθυγράμμισης με τη Δύση όσον αφορά τη σύγκρουση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ερευνών STEM.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments