Διεθνή

Δέσμευση Ερντογάν για 309.000 νέες κατοικίες

Δέσμευση Ερντογάν για 309.000 νέες κατοικίες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την ανέγερση 309.000 κατοικιών δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την ανέγερση 309.000 κατοικιών δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στους επόμενους μήνες, την ίδια στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι θα παράσχει βοήθεια στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη Τύπου στην επαρχία Καχρανμάρας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων απομάκρυνσης συντριμμιών, ξεκινάμε την ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση των περιοχών μας. Σε λίγους μήνες, ξεκινάμε την ανέγερση 309.000 κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών σε χωριά, σε όλη τη ζώνη του σεισμού».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν έκανε ρητή αναφορά και σε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, τα οποία απευθύνονται προς τους πολίτες. «Δίνουμε επίσης 100 χιλιάδες λίρες (5.000 ευρώ) στους συγγενείς των πολιτών μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, «που σκοτώθηκαν στον σεισμό για τις επείγουσες ανάγκες τους. Πληρώνουμε 10 χιλιάδες λίρες (500 ευρώ) στον καθένα από τους πολίτες μας που επλήγησαν από την καταστροφή. Εργαζόμαστε επίσης σκληρά για να παρέχουμε στους σεισμόπληκτούς μας μόνιμη στέγαση το συντομότερο δυνατό».

Λίγο πιο πριν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την Άγκυρα στην απάντησή της για τους τεράστιους σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Οι τεράστιοι σεισμοί που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν τραυματίσει περισσότερους από 108.000 στην Τουρκία, αφήνοντας εκατομμύρια καταφύγια σε σκηνές ή προσπαθώντας να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις.

Ο τελευταίος σημαντικός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών, σημειώθηκε τη Δευτέρα, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας 140 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), προσθέτοντας ότι 32 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια.

«Η Τουρκία κάνει το καλύτερο δυνατό, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται διεθνή υποστήριξη για να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού», τόνισε ο Τέντρος, περιγράφοντας τις καταστροφές ως «πραγματικά τεράστιες για τη σύγχρονη ιστορί».

Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα στην Αντάκια, μια από τις πιο πληγείσες πόλεις, ο Τέντρος επισήμανε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση της υγείας στους καταυλισμούς.

«Αυτά είναι σαν λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικές λοιμώξεις, ειδικά προβλήματα ψυχικής υγείας – γιατί πολλοί άνθρωποι είναι πραγματικά τραυματισμένοι – και άνθρωποι που χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης, ειδικά ορθοπεδικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Τέντρος.

«Από την πλευρά του ΠΟΥ, θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο σύμφωνα με τα θέματα που παρατηρούνται ή τεκμηριώνονται και με βάση τις προτεραιότητες του υπουργείου», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Επισημαίνεται ότι περισσότερα από 160.000 κτίρια που περιείχαν 520.000 διαμερίσματα κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία από την καταστροφή, τη χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments