Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Η «προαναγγελία» υποψηφιότητας για το 2024

Τζο Μπάιντεν: Η «προαναγγελία» υποψηφιότητας για το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο δρόμος της επανεκλογής δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε εγγυημένος, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται -τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις σημερινές μετρήσεις- να διαφωνούν με μία δεύτερη προεδρία Μπάιντεν.

Η φορά του ανέμου έχει ήδη αλλάξει στους κόλπους των Δημοκρατικών με την ανησυχία για την προχωρημένη ηλικία και ενδεχόμενη πολιτική αδυναμία του Τζο Μπάιντεν να περνά σε δεύτερο πλάνο, και ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει πλέον «σήμα» ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρική κάλπη του 2024, κλείνοντας επί της ουσίας τα όποια «παράθυρα» αμφιβολίας.

Η «προαναγγελία» υποψηφιότητας για το 2024 ήλθε σε ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πυροσβεστών (IAFF) στην Ουάσινγκτον. Το ισχυρό συνδικάτο χαίρει απήχησης σε όλο το πολιτικό φάσμα και ήταν το πρώτο μεγάλο σωματείο εργαζομένων που στήριξε τον Δημοκρατικό πρόεδρο στη μάχη του 2020 κόντρα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώπιον των μελών του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «αποφασισμένος να τελειώσει τη δουλειά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι προτίθεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. «Σας το υπόσχομαι, με στηρίξατε, θα σας στηρίξω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος παραθέτοντας τα επιτεύγματα της μέχρι στιγμής προεδρικής του θητείας.

Η φήμη που συνοδεύει τον Τζο Μπάιντεν είναι πως ουδέποτε αποφάσισε «εύκολα» να ριχτεί σε προεκλογική εκστρατεία -πολλώ δε μάλλον όταν έχει κληθεί να λάβει απόφαση που αφορά το ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Ο ίδιος έχει αναγνωρίσει πως το 2014 και το 2016 άργησε τόσο πολύ να αποφασίσει εάν θα εισέλθει στην «κούρσα» για το χρίσμα των Δημοκρατικών που τελικά εξαντλήθηκαν τα χρονικά περιθώρια που θα του επέτρεπαν να διεξάγει μία επιτυχή εκστρατεία.

Ίσως γι’ αυτό στην πραγματικότητα δεν έχει αποτελέσει ιδιαίτερη έκπληξη για κανέναν στις Ηνωμένες Πολιτείες το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα την υποψηφιότητά του, την οποία είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν πολιτικοί και αναλυτές, ακόμη και η σύζυγός του Τζιλ Μπάιντεν. Καθώς πληθαίνουν όμως οι ομιλίες που παραπέμπουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, και οι υπαινιγμοί περί υποψηφιότητας, καθίσταται σαφές πως πιθανότατα πλέον «ο κύβος ερρίφθη». Το επιτελείο του, κατά πληροφορίες, βρίσκεται ήδη υπ’ ατμόν για ανακοινώσεις που χρονικά τοποθετούνται τον Απρίλιο.

Όμως παρόλο που ο Τζο Μπάιντεν ως φαίνεται θα «ριχτεί» στη μάχη του 2024 με ισχυρή στήριξη από όλο το ιδεολογικό φάσμα του Δημοκρατικού Κόμματος -περιλαμβανομένων των προοδευτικών που «αγκαλιάζουν» πλέον την υποψηφιότητά του-, ο δρόμος της επανεκλογής δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε εγγυημένος, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται -τουλάχιστον όπως αποτυπώνεται στις σημερινές μετρήσεις- να διαφωνούν με μία δεύτερη προεδρία Μπάιντεν.

Η δημοτικότητά του κυμαίνεται στο αναιμικό ποσοστό του 43%, βάσει πρόσφατων ερευνών της Washington Post και του Χάρβαρντ, ενώ μέτρηση του Ερευνητικού Κέντρου NORC για το Associated Press, που είχε δημοσιοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, κατέδειξε πως μόλις το 37% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών επιθυμεί μία δεύτερη θητεία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η ηλικία του Τζο Μπάιντεν είχε αποτελέσει πεδίο προβληματισμού ήδη από την πρώτη εκστρατεία του για τη διεκδίκηση της προεδρίας, και παρόλο που επισήμως τουλάχιστον οι ενστάσεις εντός του κόμματος έχουν σιγήσει -ελλείψει καλύτερων και ενδεχομένως ασφαλέστερων επιλογών- είναι σαφές πως το εκλογικό σώμα διατηρεί επιφυλάξεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος -ήδη ο γηραιότερος που ανέλαβε τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ το 2020- θα έχει συμπληρώσει τα 86 έτη στη λήξη της δεύτερης θητείας του, εφόσον την εξασφαλίσει.

Εάν δε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιλέξει ως υποψήφιο τον 44χρονο Ρον ντε Σάντις ή την 51χρονη Νίκι Χέιλι, και δεν επαναληφθεί στην κάλπη η «μάχη» του 2020 μεταξύ των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, η προεδρική εκλογή αναπόφευκτα θα λάβει (και) χαρακτηριστικά αναμέτρησης γενεών, γεγονός που δεν θα ευνοήσει την επανεκλογή του νυν προέδρου.

Γεγονός είναι, όμως, πως καμία ικανή «εναλλακτική λύση» δεν έχει προβάλλει στους κόλπους των Δημοκρατικών, με συνέπεια να στρέφονται στο «ασφαλές λιμάνι» της υποψηφιότητας Μπάιντεν, στον οποίο και πιστώνεται το ότι το κόμμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες του στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών του περασμένο Νοεμβρίου, αποτρέποντας ένα ρεπουμπλικανικό «κόκκινο κύμα» στο Κογκρέσο.

Σε περίπτωση, πάντως, που ο Τζο Μπάιντεν δεν διεκδικήσει τελικά τον Λευκό Οίκο, το μεγαλύτερο ερώτημα που θα τεθεί είναι εάν και κατά πόσο θα μπορέσει το κόμμα να συνενωθεί γύρω από κάποιον άλλο υποψήφιο και ποιες θα είναι οι πιθανότητες νίκης. Το πρόσωπο στο οποίο θα στραφούν τα «φώτα» είναι η νυν αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία και έχει ήδη γνωστοποιήσει πως θα βρίσκεται ξανά δίπλα στον Μπάιντεν στην κάλπη του 2024.

Δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, με πλέον πρόσφατο άρθρο του Politico, έχουν προβλέψει έριδες στους Δημοκρατικούς γύρω από μία πιθανή προεδρική υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις, η οποία έχει δει τη δημοτικότητά της να καταρρέει αφότου ανέλαβε καθήκοντα.

Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών έχουν συσπειρωθεί, κατά τα ίδια δημοσιεύματα, γύρω από την επανεκλογή Μπάιντεν όχι διότι θεωρούν πως είναι προς το συμφέρον της χώρας να ξεκινήσει μία δεύτερη θητεία ένας πρόεδρος ηλικίας 82 ετών, αλλά επειδή φοβούνται την πιθανή εναλλακτική: Μία υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις και εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments