Global News

CNN: Μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο στην Ταιβάν;

CNN: Μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο στην Ταιβάν;
Μια σύγκρουση υπερδυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, θα κλόνιζε τον πλανήτη.

Οι εντάσεις είναι υψηλές, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις στρέφονται σε ένα νέο δόγμα γνωστό ως «κατανεμημένη φονικότητα» που έχει σχεδιαστεί για να αμβλύνει τις κινεζικές πυραυλικές επιθέσεις. Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες κινεζικά αεροσκάφη παραβίασαν τη «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» της Ταιβάν. Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε, όπως αποκάλεσε, τη στρατηγική της Αμερικής για «ολόκληρο περιορισμό και καταστολή, ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος ζωής και θανάτου». Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πώς μπορεί να ξεκινήσει μια εισβολή στην Ταιβάν. Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τακτικές της «γκρίζας ζώνης» που είναι καταναγκαστικές, αλλά όχι τελείως πολεμικές, για να αποκλείσει το αυτοδιοικούμενο νησί και να χαλάσει την οικονομία και το ηθικό του. Ή θα μπορούσε να εξαπολύσει προληπτικές πυραυλικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις στο Γκουάμ και την Ιαπωνία, ανοίγοντας το δρόμο για μια αμφίβια επίθεση.  Δεδομένου ότι η Ταιβάν μπορούσε να αντισταθεί σε μια επίθεση από μόνη της μόνο για μέρες ή εβδομάδες, οποιαδήποτε σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί γρήγορα σε αντιπαράθεση υπερδυνάμεων.

Αντί για τα χαρακώματα και τις επιθέσεις ανθρώπινων κυμάτων που παρατηρούνται στην Ουκρανία, ένας πόλεμος για την Ταιβάν θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια νέα γενιά όπλων, όπως υπερηχητικούς πυραύλους και αντιδορυφορικά όπλα, προκαλώντας ανείπωτη καταστροφή και προκαλώντας απρόβλεπτα αντίποινα. Οι Ταϊβανέζοι, όπως και οι Ουκρανοί, αξίζουν την αμερικανική βοήθεια. Το νησί είναι αξιοθαύμαστα φιλελεύθερο και δημοκρατικό, και απόδειξη ότι τέτοιες αξίες δεν είναι ξένες προς την κινεζική κουλτούρα. Θα ήταν τραγωδία αν ο λαός της έπρεπε να υποταχθεί σε μια δικτατορία. Εάν η Αμερική αποχωρούσε, η αξιοπιστία της ομπρέλας ασφαλείας της στην Ασία θα ήταν σοβαρά υπό αμφισβήτηση. Ορισμένες ασιατικές χώρες θα φιλοξενούσαν περισσότερο την Κίνα.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ενδέχεται να αναζητήσουν πυρηνικά όπλα. Θα ενίσχυε την κοσμοθεωρία της Κίνας ότι τα συμφέροντα των κρατών προηγούνται των ατομικών ελευθεριών που κατοχυρώθηκαν στον οηε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.Η Αμερική και το σημερινό κινεζικό καθεστώς δεν θα συμφωνήσουν ποτέ για την Ταιβάν. Αλλά μοιράζονται ένα κοινό συμφέρον να αποφύγουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Τα πρώτα 15 χρόνια του Αμερικανο-Σοβιετικού Ψυχρού Πολέμου παρουσίασαν ένα τρομακτικό μείγμα από ακραία λάθη και σχεδόν καταστροφικά λάθη, έως ότου η κρίση των πυραύλων της Κούβας προκάλεσε μια αναβίωση της διπλωματίας. Αυτό είναι το έδαφος στο οποίο βρίσκεται τώρα ο κόσμος. Δυστυχώς, το πιθανό κοινό έδαφος μεταξύ Αμερικής και Κίνας για την Ταιβάν συρρικνώνεται.  Κάπως έτσι, τα δύο αντίπαλα συστήματα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν μαζί λιγότερο επικίνδυνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments