Διεθνή

Η νέα θέση της Μ. Βρετανίας με το ΑUKUS

Η νέα θέση της Μ. Βρετανίας με το ΑUKUS

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Με το σύμφωνο αγγλοσαξωνικού κόσμου η Μ. Βρετανία επανεμφανίζεται σταδιακά στην διεθνή σκηνή, καθορίζοντας, παράλληλα, περισσότερο τις σχέσεις με την Κίνα και την Γαλλία (Politico, Cristina Gallardo).

Το αμυντικό σύμφωνο AUKUS — Αυστραλία, ΗΒ, ΗΠΑ — είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας τριών κατευθύνσεων που ουσιαστικά φέρνει την πρώτη στην πυρηνική υπολέσχη ενώ επεκτείνει την εμβέλεια της Βρετανίας και της Αμερικής σε μια περιοχή του Ειρηνικού που γίνεται γρήγορα το βασικό παγκόσμιο θέατρο για τον επόμενο αιώνα

Υπογραμμίζει μια σχεδόν ιλιγγιώδη αλλαγή εστίασης για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να επανεξετάσουν και να βαθμονομήσουν τη θέση της Βρετανίας στον κόσμο μετά το Brexit.

Τη Δευτέρα, καθώς ο Σουνάκ βρισκόταν στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια για να υπογράψει τη συμφωνία πολλών δεκαετιών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, μαζί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι βρέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποκαλύψει τους Βρετανούς, η ενημερωμένη Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση (IR) της Κυβερνήσεως  — ένα εκτενές έγγραφο άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που καθορίζει τις υπερπόντιες προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τη δημοσίευση του αυθεντικού IR — μια περίοδος κατά την οποία, όπως είπαν στο POLITICO τρεις ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, είχαν αλλάξει πολλά.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που βοήθησε στη χάραξη της στρατηγικής είπε ότι η αρχική αναθεώρηση περιείχε τόσο ένα αισιόδοξο σενάριο, για ένα μέλλον διεθνούς συνεργασίας και συνεργασίας, όσο και μια πιο αρνητική εκδοχή που συνεπαγόταν «εντατικό διακρατικό ανταγωνισμό».

«Το απλό γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αυτή η πιο αρνητική εκδοχή του διακρατικού ανταγωνισμού εντάθηκε», είπε ο αξιωματούχος. “Και έχει πάει ακόμα πιο γρήγορα από την αξιολόγηση που βάλαμε στο προηγούμενο IR.”

Η πιο προφανής αλλαγή ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στους στρατιωτικούς πόρους της Βρετανίας και συνέβαλε σε ένα ενεργειακό σοκ που έγινε αισθητό σε κάθε νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ εστίασε επίσης πρωτεύουσες από τη Βαρσοβία μέχρι την Ουάσιγκτον στην αξία του ΝΑΤΟ.

Η πρόκληση της Κίνας

Αλλά η Κίνα, επίσης, έχει προχωρήσει περαιτέρω στη σειρά των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν – και η Βρετανία και οι σύμμαχοί της έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη απάντηση, μετά από χρόνια αποτυχημένης κατασκευής γεφυρών, είναι να είναι προορατική στην οικοδόμηση μιας αμυντικής συμμαχίας.

Για τη Βρετανία, έχοντας απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το να πλησιάσει ακόμη περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είναι ξαφνικά επιτακτική ανάγκη. Το AUKUS συνδέει τα δύο έθνη μαζί, μαζί με τον Αυστραλό εταίρο τους, με έναν τρόπο που ίσως δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι περίεργο που αξιωματούχοι στην κορυφή τόσο της βρετανικής κυβέρνησης όσο και του στρατού βλέπουν τη συμφωνία ως ένα μεγάλο διπλωματικό πραξικόπημα.

Το υψηλό τίμημα της συμμετοχής στο AUKUS και η εμπλοκή στην περιοχή του Ειρηνικού είναι απαραίτητη και ότι οι συμμαχίες και οι πολυμερείς συμφωνίες είναι ο δρόμος του μέλλοντος.

Ο πολυπολικός κόσμος του Σούνακ

Όσον αφορά τον Ρίσι Σουνάκ, ο πρωθυπουργός βλέπει την επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας στη Γαλλία για να συναντήσει τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ακολουθούμενη από το ταξίδι του στο Σαν Ντιέγκο ως παραδείγματα του οράματός του για τη νέα θέση της Βρετανίας στον κόσμο.

Η Βρετανία μπορεί να μην είναι πλέον μέρος της ΕΕ, αλλά η Γαλλία ιδιαίτερα παραμένει βασικός εταίρος, ιδιαίτερα σε στρατιωτικά ζητήματα, και ιδιωτικά ο πρωθυπουργός είναι καυστικός για την περιβόητη αμφιβολία της προκατόχου του Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ηγεσίας των Συντηρητικών το 2022 σχετικά με το εάν ή όχι το Παρίσι  ήταν «φίλος».

Το μέλλον φαίνεται πιο περίπλοκο και δυνητικά πιο επικίνδυνο από ό,τι έχουν αποδείξει οι τελευταίες δεκαετίες. Για τη Βρετανία, η ύπαρξη φίλων που συνδέονται στενά με στρατιωτικούς και γεοδιπλωματικούς δεσμούς κάνει αυτόν τον αβέβαιο κόσμο να φαίνεται λιγότερο τρομακτικός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments