Διεθνή

Ο προκλητικός Πούτιν κάνει ταξίδι-έκπληξη στην κατεχόμενη Μαριούπολη

Ο προκλητικός Πούτιν κάνει ταξίδι-έκπληξη στην κατεχόμενη Μαριούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένας προκλητικός Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη το Σαββατοκύριακο στη Μαριούπολη που κατέχει η Ρωσία, ένα από τα σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης

Ένας προκλητικός Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη το Σαββατοκύριακο στη Μαριούπολη που κατέχει η Ρωσία, ένα από τα σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης. Η Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται στην περιφέρεια Ντόνετσκ της Ουκρανίας και αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου του εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Μαριούπολη έπεσε στη Ρωσία τον περασμένο Μάιο, αφού το Κρεμλίνο απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο. Η μάχη για τη Μαριούπολη ήταν μία από τις πιο μακροχρόνιες και αιματηρές του πολέμου, καθώς τα στρατεύματα της Μόσχας πραγματοποίησαν μερικά από τα πιο διαβόητα χτυπήματά τους. Οι ρωσικές επιθέσεις περιελάμβαναν μια επίθεση σε μαιευτήριο, για την οποία ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είπε ότι ήταν έγκλημα πολέμου, και τον βομβαρδισμό ενός θεάτρου που είχε σαφή σήμανση ότι φιλοξενούσε παιδιά.

Είναι το πιο κοντά στην πρώτη γραμμή που βρίσκεται ο Πούτιν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος που διαρκεί ένα χρόνο. Η κίνηση είναι πιθανό να θεωρηθεί ως ιδιαίτερα προκλητική για τους Ουκρανούς. Το ταξίδι στη Μαριούπολη έγινε αφότου ο Πούτιν ταξίδεψε στην Κριμαία το Σάββατο σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη για να τιμήσει την ένατη επέτειο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία από την Ουκρανία, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του σύμφωνα με το Politico.

Οι επισκέψεις του Πούτιν έρχονται αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρωσίδα ηγέτη και κορυφαία Ρώσο αξιωματούχο Maria Alekseyevna Lvova-Belova για την αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, ο Πούτιν έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό μέσα στο Κρεμλίνο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ταξίδια στο πεδίο της μάχης για να τονώσει το ηθικό των στρατευμάτων του Κιέβου.

Ο Πούτιν πέταξε με ελικόπτερο στη Μαριούπολη, ανέφεραν τα νέα ρωσικά πρακτορεία, επικαλούμενα το Κρεμλίνο. Στη συνέχεια, ταξίδεψε σε πολλά σημεία της πόλης, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο και κάνοντας στάσεις για να μιλήσει με τους κατοίκους. Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν εξέτασε επίσης την ακτογραμμή της Μαριούπολης, επισκεπτόμενος μια λέσχη σκαφών και ένα κτίριο θεάτρου. Στη συνοικία Nevsky της Μαριούπολης, ο Πούτιν επισκέφτηκε μια οικογένεια στο σπίτι τους. Η νέα οικιστική γειτονιά χτίστηκε από Ρώσους στρατιώτες με τους πρώτους ανθρώπους να μετακομίσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωση σύμφωνα με το Politico.

Οι κάτοικοι επέστρεψαν «ενεργά», δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Marat Khusnullin, ο οποίος συνόδευε τον Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία. «Το κέντρο της πόλης έχει υποστεί μεγάλες ζημιές», φέρεται να είπε ο Χουσνουλίν. «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε [την ανακατασκευή] του κέντρου μέχρι το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον το τμήμα της πρόσοψης. Το κέντρο είναι πολύ όμορφο.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments