Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Βρετανία δεν έχει για «τίποτα να απολογηθεί»- Τι υποστηρίζει βρετανικό think tank

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Βρετανία δεν έχει για «τίποτα να απολογηθεί»- Τι υποστηρίζει βρετανικό think tank

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Βρετανία δεν έχει για «τίποτα να απολογηθεί» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και θα πρέπει να μην υποκύψει στις πιέσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, λέει κορυφαία δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία δεν έχει για «τίποτα να απολογηθεί» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και θα πρέπει να μην υποκύψει στις πιέσεις για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, λέει κορυφαία δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Policy Exchange παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με τα Γλυπτά πριν από τη συνεδρίαση των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου αργότερα αυτή την εβδομάδα, μια συνεδρίαση που θα περιλαμβάνει στην ατζέντα και το επίμαχο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Το Policy Exchange είναι μια βρετανική συντηρητική δεξαμενή σκέψης- think tank- με έδρα το Λονδίνο. Το 2007 περιγράφηκε στην Daily Telegraph ως «το μεγαλύτερο, αλλά και το πιο επιδραστικό think tank στo χώρο της δεξιάς». Είναι βασικό εργαλείο χάραξης της πολιτικής στο νησί.

Μια λύση για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού μουσείου, έχει εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των αρχαιοτήτων ηλικίας 2.500 ετών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής». Όμως η βρετανική νομοθεσία εμποδίζει το μουσείο να χαρίζει αντικείμενα της συλλογής του. Σύμφωνα δε με τη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, ύστερα και από τις επίμονες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή των μαρμάρων η επικρατέστερη άποψη είναι ότι τυχόν επιστροφή των γλυπτών εμπίπτει στην ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Όσμπορν, που έχει συναντηθεί για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε σε άρθρο του πρόσφατα ότι διερευνάται με την ελληνική πλευρά τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα «ώστε τα Γλυπτά να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, ενώ θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μπορούν να βρουν νέο κοινό εδώ».

Τα Μάρμαρα, που πήρε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν εκτελούσε τα διπλωματικά του καθήκοντα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθούμε»

Αλλά ο ιστορικός Σερ Νόελ Μάλκολμ, ο οποίος συνέταξε την έκθεση για το Policy Exchange, λέει ότι ο ισχυρισμός ότι η αφαίρεση των γλυπτών από τον Έλγιν ήταν παράνομη είναι ψευδής. Αντίθετα, είναι αλήθεια ότι οι ενέργειές του έσωσαν τα Μάρμαρα από σοβαρές ζημιές, κατακερματισμό και καταστροφή, γράφει δημοσίευμα της Daily Mail. Υποστηρίζει επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ταυτότητα πλήττεται ουσιαστικά από την απουσία τους από τη χώρα είναι υπερβολικός.

Ο Σερ Νόελ, ανώτερος ερευνητής του All Souls College της Οξφόρδης, μάλιστα δήλωσε: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι τα κοσμήματα του Στέμματος του Βρετανικού Μουσείου, ενός εθνικού μουσείου με παγκόσμια αποστολή. Θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για την ικανότητά μας να τα παρουσιάζουμε στον κόσμο στο Λονδίνο. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο πρέπει να απολογηθούμε εδώ».

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης ότι θα υπήρχε σημαντικός κίνδυνος μη επιστροφής των Μαρμάρων στην Βρετανία αν τα Μάρμαρα δίνονταν με τη μορφή δανεισμού στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments