Διεθνή

Προσδοκίες από τις συνομιλίες Σι – Πούτιν και ανησυχίες των ΗΠΑ

Προσδοκίες από τις συνομιλίες Σι – Πούτιν και ανησυχίες των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: cepa.org

Η κινεζική πλευρά συνεχίζει, έως και σήμερα, να αποφεύγει να χαρακτηρίσει την πολεμική διένεξη «πόλεμο» και τηρεί εν γένει μια στάση ευνοϊκής προς την Μόσχα ουδετερότητας.

Στην Ρωσία μεταβαίνει σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Β. Πούτιν και κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους. Η ειρηνευτική διαμεσολάβηση του Πεκίνου και η ενδεχόμενη συνυπογραφή διακήρυξης για μια νέα εποχή βρίσκονται στο τραπέζι, εξελίξεις που παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον η Ουάσιγκτον. Ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί από σήμερα και για τρεις ημέρες επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου, πριν από ένα χρόνο.

Η κινεζική πλευρά συνεχίζει, έως και σήμερα, να αποφεύγει να χαρακτηρίσει την πολεμική διένεξη «πόλεμο» και τηρεί εν γένει μια στάση ευνοϊκής προς την Μόσχα ουδετερότητας. Αυτή η ιδιόμορφη ουδετερότητα φέρνει εκ των πραγμάτων κοντά την Κίνα προς τα ρωσικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις του προέδρου Πούτιν. Είναι μια στάση, που, με προνοητικότητα, τηρεί η ηγεσία του κινεζικού ΚΚ από την αρχή του πολέμου και η οποία της επιτρέπει να εμφανίζεται ως αξιόπιστος διεθνής παράγοντας και συνομιλητής της Μόσχας. Και ακριβώς την διεθνή εικόνα της εναλλακτικής υπερδύναμης επιδιώκει, ανάμεσα στα άλλα, να καλλιεργήσει το Πεκίνο για τον εαυτό του, σε ένα διεθνές περιβάλλον γενικευμένης γεωπολιτικής αστάθειας.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επίγνωση της μειονεκτικής θέσης στην οποία βρίσκεται ακόμα η Κίνα σε σχέση με τον αμερικανικό παράγοντα και αυτήν την υστέρηση επιδιώκει να εξασθενήσει και με το σημερινό ταξίδι στη Ρωσία. Η Κίνα είναι σε θέση να διαδραματίσει έναν ενδιάμεσο, διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, σε συνθήκες αμερικανικής κυριαρχίας, αλλά όχι πια ηγεμονίας. Οι σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα δεν σημαδεύονται από «αρνητικά προηγούμενα», ενώ η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ουκρανία. Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Γκανγκ αναφέρθηκε ότι «η Κίνα φοβάται μήπως η κρίση επιδεινωθεί και γίνει ανεξέλεγκτη».

«Η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, θα επαναλάβουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατό και θα επανέλθουν στον δρόμο μιας πολιτικής διευθέτησης», ενώ η ουκρανική πλευρά επιμένει ιδιαίτερα στην αρχή της εδαφικής ουδετερότητας, που προβλέπεται στο ειρηνευτικό κείμενο δώδεκα σημείων, το οποίο προβάλλεται κατεξοχήν από την κινεζική πλευρά ως πλαίσιο διαλόγου. Η Ρωσία, από την πλευρά της, καλωσορίζει τον Κινέζο ηγέτη σε αυτές τις τριήμερες επαφές. Ο Πούτιν, μάλιστα, χαιρετίζει την επιθυμία της κινεζικής πλευράς «να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία».

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνει πως οι σινορωσικές σχέσεις «έχουν φθάσει στο κορυφαίο σημείο της ιστορίας τους και εξακολουθούν να ενισχύονται». Το περιβάλλον του Β. Πούτιν τονίζει ότι οι συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο θα εστιάσουν στο συνολικό φάσμα της «εταιρικής σχέσης και στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, και την ενίσχυση αυτής. Απόληξη αυτής της προσέγγισης ανάμεσα σε Μόσχα και Πεκίνο αναμένεται να είναι μια διακήρυξη για την έναρξη μιας "νέας εποχής" στις ρωσοκινεζικές σχέσεις, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης που εισέρχονται σε νέα εποχή», με βάση όσα δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Οι εξελίξεις αυτές, επόμενο είναι να θορυβούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, με βάση την οποία κινήθηκε η διεθνής κοινότητα εδώ και τρεις δεκαετίες, τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, ενώ ο κινεζικός παράγοντας δεν είναι τόσο ουδέτερος όσο εμφανίζεται, έχει μια φιλορωσική μεροληψία. Έτσι, δεν είναι τυχαία η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ. «Η Κίνα και η Ρωσία», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, «είναι δύο χώρες που εναντιώνονται σε αυτή τη βασισμένη σε διεθνείς κανόνες τάξη που οι Ηνωμένες Πολιτείες και τόσοι πολλοί από τους συμμάχους και εταίρους μας έχουν δημιουργήσει, από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», και πρόσθεσε ότι «θα ήθελαν να ξαναγράψουν τους κανόνες του παιχνιδιού παγκοσμίως».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments