Πολιτική

Άδωνις: Το Καλάθι με την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών

Άδωνις: Το Καλάθι με την αμείλικτη γλώσσα των αριθμών

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Από τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του, το Καλάθι του Νοικοκυριού μπήκε στο στόχαστρο κάθε λογής κριτικής, που απέβλεπε στο να μειώσει τη σημασία του στον καθημερινό αγώνα κατά του εξωγενούς πληθωρισμού.

Από τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του, το Καλάθι του Νοικοκυριού μπήκε στο στόχαστρο κάθε λογής κριτικής, που απέβλεπε στο να μειώσει τη σημασία του στον καθημερινό αγώνα κατά του εξωγενούς πληθωρισμού. Η προσωπική ιδέα του Άδωνι Γεωργιάδη έγινε ιδιαίτερα ενοχλητική για την αντιπολίτευση, η οποία αρέσκεται να παρουσιάζεται ως η αποκλειστική δύναμη υπεράσπισης των πιο αδύναμων εισοδημάτων σε εποχές πληθωριστικών πιέσεων.

Ιδιαίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να λιθοβολεί το Καλάθι του Νοικοκυριού. Σε ξεσπάσματα εναντίον του μέτρου, το Καλάθι θεωρείται ότι «δεν ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες» (Χαρά Καφαντάρη), «καλάθι εξαπάτησης για επικοινωνιακό σόου» και μέρος μιας «πολιτικής συγκεντροποίησης της αγοράς» (Αλέξης Χαρίτσης).

Σε αυτές τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της συριζαίας αριστεράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης προσέφυγε πρόσφατα στα φώτα της επιστημονικής έρευνας. Όπως δήλωσε σήμερα, κατά την παρουσίαση των ερευνητικών πορισμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Philips της Κύπρου για το καλάθι, ο Άδωνις ζήτησε την γνώση των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων: «Όταν πληροφορήθηκα ότι το ΕΚΠΑ ασχολείται με το Καλάθι και μετράει το καλάθι με επιστημονικό τρόπο, ενδιαφέρθηκα πολύ να καταλάβω τι λένε τα πραγματικά στοιχεία, πέραν από πολιτικές επιδιώξεις ή από επικοινωνιακές επιδιώξεις. (…) Οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα, δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο».

Κατά τη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαπανεπιστημονικής έρευνας για το Καλάθι, τα συμπεράσματα των Καθηγητών κ. κ. Νικολάου Ηρειώτη και Σπύρου Μησιακούλη αποδεικνύονται συντριπτικά για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που έβλεπε και βλέπει παντού αποτυχίες για το Καλάθι – είτε ως μέσου πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, είτε ως εργαλείου που συμβάλλει στον αγώνα των καταναλωτών για χαμηλότερες τιμές, είτε σε σχέση με την συνολικότερη λειτουργία της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Οι κ.κ. Ηρειλώτης και Μησιακούλης τόνισαν, συγκεκριμένα, ανάμεσα σε πολλά άλλα ότι «πρώτον, η λειτουργία του Καλαθιού υπήρξε επιτυχής. Δεύτερον, χαρακτηρίζεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας που λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών. Τρίτον, το Καλάθι δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και τέταρτον, η παρούσα έρευνά μας επιβεβαιώνει και ενισχύει τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης που είχαμε κάνει που είχε και τότε αναδείξει τη θετική συμβολή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στο καταναλωτικό κοινό».

Η επιστημονική γνώση έρχεται να επιβεβαιώσει την προσέγγιση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν μια πολιτικά αδίστακτη μηχανή συγκέντρωσης εκλογικών οφελών σε όλους τα πεδία και σε όλους τους τομείς της συλλογικής μας ζωής. Ακόμη κι όταν πρόκειται για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν κυβέρνηση και πολίτες εναντίον του εξωγενούς πληθωρισμού, όπως η επιστημονική έρευνα κατέδειξε.

«Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια ειδικά στον κλάδο των τροφίμων είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15%. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μήνα με το μήνα ανεβαίνει, έχει αυξητική τάση κάθε μήνα κι από την εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού και μετά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνει. Αυτό δείχνει και την αποτυχία των μέτρων της κυβέρνησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments